opekline, telefon, kopel Svet24.si

FOTO: 13-letnica si je privoščila kopel, na ...

oko Dobra karma

Veliki test: kako sami sebe vidite zares?

preddvor, hotel bor Svet24.si

Raziskali smo, od kod bi lahko na račun občine ...

kalkulator, računanje, računovodja Svet24.si

Na občini Šmarješke Toplice račune vodi ...

vedeževalke Dobra karma

Tako nam napoved vedeževalca spremeni usodo

sofija Njena.si

Kdo je v resnici prsata natakarica Sofija?

daijel33 Njena.si

Danijel javno razkril, zakaj sta dvojčka postala ...

Svet

Irski zunanji minister: Dogovor o brexitu je mogoč ta teden

Deli na:
Irski zunanji minister: Dogovor o brexitu je mogoč ta teden

Zastave EU in Velike Britanije (foto: Getty Images) - Foto: Getty Images

EU in Združeno kraljestvo bi lahko dogovor o urejenem brexitu dosegla ta teden, a nismo še tam, je ocenil vodja irske diplomacije Simon Coveney ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Luksemburgu. Tudi drugi ocenjujejo, da je dogovor mogoč, a opozarjajo na negotovost na Otoku.

"Manj rečemo o tem, bolje je," je Coveney odgovoril na vprašanja o brexitu. "Dogovor je mogoč. Mogoče ga je doseči ta mesec, celo ta teden. A nismo še tam," je še dodal in pozval k previdnosti.

Da je dogovor mogoč, je ocenil tudi luksemburški zunanji minister Jean Asselborn, a obenem izpostavil, da nihče ne ve, kaj se bo zgodilo v Westminstru.

Vodja španske diplomacije Josep Borrell, bodoči zunanjepolitični predstavnik unije, pa je na vprašanje, ali dogovor bo, odgovoril: "Kdo ve." "Upamo, da. Upanje umre zadnje," je še dodal.

Intenzivna pogajanja, ki so potekala ves konec minulega tedna, se nadaljujejo tudi danes. Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier je v nedeljo ocenil, da je potrebnega še veliko dela.V Bruslju so konec minulega tedna premik ponazorili z metaforo z "vstopom v predor", ki v bruseljskem žargonu pomeni, da se pogajanja pospešijo in okrepijo, saj obe strani vidita vsaj žarek svetlobe na koncu predora.

Optimizem se je pojavil minuli teden po srečanju britanskega in irskega premierja, Borisa Johnsona in Lea Varadkarja. Na vrhu konec tedna bo po pričakovanjih burno, saj se čas zdaj pa res izteka.

Brexit je namreč po dveh preložitvah predviden konec oktobra, na noč čarovnic. Johnson je svojim volivcem obljubil, da ga bo uresničil - z dogovorom z unijo ali brez njega, čeprav je pravno zavezan prositi za vnovično preložitev, če dogovora ne bo do sobote.

Jabolko spora je vprašanje nadzora na meji na irskem otoku - med Irsko, članico unije, in Severno Irsko, ki bo kot del Združenega kraljestva izstopila iz unije.

loading...
Loading...