bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Irski zunanji minister: Dogovor o brexitu je mogoč ta teden

Deli na:
Irski zunanji minister: Dogovor o brexitu je mogoč ta teden

Zastave EU in Velike Britanije (foto: Getty Images) - Foto: Getty Images

EU in Združeno kraljestvo bi lahko dogovor o urejenem brexitu dosegla ta teden, a nismo še tam, je ocenil vodja irske diplomacije Simon Coveney ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Luksemburgu. Tudi drugi ocenjujejo, da je dogovor mogoč, a opozarjajo na negotovost na Otoku.

"Manj rečemo o tem, bolje je," je Coveney odgovoril na vprašanja o brexitu. "Dogovor je mogoč. Mogoče ga je doseči ta mesec, celo ta teden. A nismo še tam," je še dodal in pozval k previdnosti.

Da je dogovor mogoč, je ocenil tudi luksemburški zunanji minister Jean Asselborn, a obenem izpostavil, da nihče ne ve, kaj se bo zgodilo v Westminstru.

Vodja španske diplomacije Josep Borrell, bodoči zunanjepolitični predstavnik unije, pa je na vprašanje, ali dogovor bo, odgovoril: "Kdo ve." "Upamo, da. Upanje umre zadnje," je še dodal.

Intenzivna pogajanja, ki so potekala ves konec minulega tedna, se nadaljujejo tudi danes. Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier je v nedeljo ocenil, da je potrebnega še veliko dela.



V Bruslju so konec minulega tedna premik ponazorili z metaforo z "vstopom v predor", ki v bruseljskem žargonu pomeni, da se pogajanja pospešijo in okrepijo, saj obe strani vidita vsaj žarek svetlobe na koncu predora.

Optimizem se je pojavil minuli teden po srečanju britanskega in irskega premierja, Borisa Johnsona in Lea Varadkarja. Na vrhu konec tedna bo po pričakovanjih burno, saj se čas zdaj pa res izteka.

Brexit je namreč po dveh preložitvah predviden konec oktobra, na noč čarovnic. Johnson je svojim volivcem obljubil, da ga bo uresničil - z dogovorom z unijo ali brez njega, čeprav je pravno zavezan prositi za vnovično preložitev, če dogovora ne bo do sobote.

Jabolko spora je vprašanje nadzora na meji na irskem otoku - med Irsko, članico unije, in Severno Irsko, ki bo kot del Združenega kraljestva izstopila iz unije.