ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

1_isaac palma otrok Svet24.si

Isaac Palma: "V Sloveniji otroke vzgajate bolj ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

zmago jelinčič Svet24.si

Sodišče zavrnilo Jelinčičevo tožbo! Zmago je ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

Svet

Dogovor o brexitu končno dosežen! "Sijajen" dogovor imamo, pravi Johnson

Deli na:
Dogovor o brexitu končno dosežen! "Sijajen" dogovor imamo, pravi Johnson

Foto: Getty Images

Pogajalci EU in Združenega kraljestva so dosegli dogovor o brexitu. "Kjer je volja, je dogovor. Imamo ga!" je tvitnil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Opisal ga je kot pošten in uravnotežen dogovor za EU in Združeno kraljestvo ter voditeljem članic unije priporočil, da ga podprejo.

Urejen brexit je mogoče izvesti do konca meseca, kot je predvideno, je ocenil glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier ob predstavitvi dogovora o spremenjenem ločitvenem sporazumu in politični izjavi o prihodnjih odnosih, ki so ga danes dosegli pogajalci EU in Združenega kraljestva.

"Potrpežljivost je krepost. Brexit je šola potrpežljivosti," je uvodoma dejal Barnier, ki je dogovor ocenil kot "pravičen in uravnotežen" ter "najboljši možni".

Izpostavil je pomembno spremembo v odnosu do dogovora, o katerem so se dogovorili z bivšo britansko premierko Thereso May, in sicer da so pristali na odpravo spornega irskega varovala in ga zamenjali z novim pristopom.

Pravno besedilo dogovora je že javno objavljeno. Barnier je izpostavil štiri ključne elemente: Severna Irska ostane usklajena z omejenim naborom evropskih pravil glede blaga, Severna Irska ostane v carinskem območju Združenega kraljestva, ustrezno je rešeno vprašanje davka na dodano vrednost in dogovorjeno je vprašanje vloge severnoirskih oblasti.

Združeno kraljestvo bo lahko uveljavljalo britanske carine za proizvode za tretje države, če ne bo obstajalo tveganje, da vstopijo na enotni trg. Če bo to tveganje obstajalo, bo treba uporabiti carine EU, je pojasnil Barnier.

Glavni pogajalec ocenjuje, da je urejen brexit mogoče izvesti do konca meseca, kot je predvideno. Tudi na vprašanje, ali verjame, da bo po vsem burnem dogajanju na Otoku v minulih letih britanski parlament potrdil ta dogovor, je kljub dosedanjih slabim izkušnjam odgovoril pritrdilno.

Z dogovorom je pogajalcem uspelo zavarovati integriteto notranjega trga in velikonočni sporazum, kar je bilo za unijo ključno, je izpostavil Barnier.

Dogovor pogajalcev EU in Združenega kraljestva je prvi naznanil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Kjer je volja, je dogovor. Imamo ga!" je tvitnil. Opisal ga je kot pošten in uravnotežen dogovor za EU in Združeno kraljestvo ter voditeljem članic unije priporočil, da ga podprejo.

Barnier bo pozneje popoldan o stanju poročal tudi voditeljem članic unije, ki naj bi najprej razpravljali o brexitu, nato pa o odnosih s Turčijo in širitvenih vprašanjih.

Dogovor še brez zagotovljene podpore med britanskimi poslanci

Britanski premier Boris Johnson je potrdil, da je dosežen dogovor o brexitu. "Imamo sijajen nov dogovor, ki nam vrača nadzor," je sporočil prek Twitterja. Pozval je britanski parlament, naj dogovor na zasedanju v soboto podpre, da bi se tako lahko posvetili drugim prednostnim nalogam. A podpore med poslanci Johnson še nima zagotovljene.


Severnoirska stranka DUP, ki Johnsonovi manjšinski konservativni vladi zagotavlja večino v britanskem parlamentu, je namreč sporočila, da vztraja pri svojem predhodnem stališču glede dogovora.

Kot je zjutraj sporočila stranka, ni zadovoljna z nekaterimi deli trenutnega predloga glede dogovora o brexitu. Ne morejo podpreti predlogov glede carin in možnosti izrekanja Severne Irske glede dogovorjene ureditve, nejasnosti pa da ostajajo tudi pri vprašanju davka na dodano vrednost.

Britanski parlament bo o dogovoru odločal na izrednem zasedanju v soboto. Od leta 1939 je parlament le štirikrat zasedal na soboto, nazadnje 3. aprila 1982 zaradi argentinske invazije na Falklandske otoke.

Johnson je poslance pozval k podpori dogovoru, češ da se bodo lahko tako posvetili drugim pomembnim nalogam, kot so življenjski stroški, nacionalni zdravstveni sistem, kriminal in okolje.

Izid glasovanja je težko napovedati, saj so poslanci globoko razdeljeni glede vprašanja brexita. Kot piše BBC, se vlada gotovo zaveda, da podpora dogovoru ni zagotovljena - niti v vrstah konservativcev -, zaradi česar je pričakovati zelo intenzivno uveljavljanje strankarske discipline.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je poslance že pozval, naj dogovor zavrnejo, češ da je še slabši od dogovora, ki ga je izpogajala Johnsonova predhodnica Theresa May, in da ne bo združil države.

Predlogi bi po njegovem mnenju med drugim lahko ogrozili varnost hrane, znižali okoljske standarde in zmanjšali delavske pravice. "Brexit bi najbolje uredili, če bi dali ljudem zadnjo besedo na javnem glasovanju," je sporočil Corbyn.

Voditeljica liberalnih demokratov Jo Swinson je medtem sporočila, da si bo njena stranka še naprej prizadevala za drugi referendum o izstopu iz unije. "Boja za ustavitev brexita še zdaleč ni konec," je dejala. Johnsonov dogovor je označila za "slabega za našo gospodarstvo, javne storitve in okolje".

Johnson je sicer tik pred objavo sporočila o dogovoru zapustil Downing Street. Kmalu ga pričakujejo v Bruslju na srečanju voditeljev držav članic EU v Bruslju, ki bodo odločali o podpori dogovoru.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je dogovor opisal kot poštenega in uravnoteženega, jim je priporočil, naj ga podprejo.

V primeru podpore voditeljev držav članic dogovor poleg potrditve v britanskem parlamentu potrebuje še podporo Evropskega parlamenta.

Velika Britanija naj bi Evropsko unijo zapustila 31. oktobra.

loading...
Loading...