evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Irak na pomoč proti upornikom kliče ameriška letala

Deli na:
Irak na pomoč proti upornikom kliče ameriška letala

Foto: Reuters

Iraške oblasti so po vse hitrejšem napredovanju islamističnih upornikov na pomoč poklicale tudi ameriško letalstvo. V Washingtonu so se na prošnjo že pozitivno odzvali in razmišljajo o napadih z brezpilotnimi letali na upornike. Ti pa načrtujejo pohod tudi na Bagdad. Glede položaja v Iraku se bo še danes sestal Varnostni svet ZN.

Po hitrem napredovanju islamističnih upornikov iz skupine Islamska država Iraka in Levanta (Isil), ki so v zadnjih dneh zavzeli precejšen del severnega Iraka vključno z Mosulom, drugim največjim iraškim mestom, je Bagdad napovedal zračne napade na njihove položaje, na pomoč pa je poklical tudi ZDA oz. "bo dovolil napade ZDA na skrajneže, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida", poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ameriških predstavnikov v Washingtonu že razmišljajo, da bi se na prošnjo iraških oblasti odzvali z napadi z brezpilotnimi letali. Vendar pa odločitev še ni bila sprejeta. Irak je v preteklosti sicer že zaprosil za pomoč ameriških brezpilotnih letal, vendar ZDA tega niso odobrile.


Če bo Washington tokrat priskočil na pomoč Bagdadu, bo to pomenilo svojevrsten povratek ZDA v Irak po umiku zadnjega ameriškega vojaka iz države konec leta 2011. Kot je dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki, ZDA "v sodelovanju z iraško vlado in voditelji v Iraku podpirajo enoten odgovor proti stalni agresiji sil Isil". V Washingtonu so tudi ostro obsodili napade Isila.

Uporniki Isila pa so medtem že napovedali pohod naprej nad Bagdad in tudi enega najsvetejših šiitskih krajev Karbala jugozahodno od iraške prestolnice. Njihovo napredovanje je sicer zelo hitro. Potem ko so v torek uspešno zavzeli Mosul, so v sredo med drugim prevzeli tudi nadzor nad mestom Tikrit, prestolnico province Saladin. O hudih spopadih med varnostnimi silami in uporniki so poročali tudi iz okolice mesta Samara še bolj proti jugu.

Zaradi položaja v Iraku se bo še danes sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je seja, ki naj bi potekala za zaprtimi vrati, sklicana ob 17.30 po srednjeevropskem času. VS ZN bo poročal tudi posebni predstavnik ZN v Iraku Nikolaj Mladenov.