nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kunduz v enem dnevu padel v roke talibanov

Deli na:
Kunduz v enem dnevu padel v roke talibanov

Foto: Reuters

Talibanski uporniki so danes zavzeli strateško pomembno mesto Kunduz na severu Afganistana, so zvečer sporočili z notranjega ministrstva, potem ko je več sto upornikov ob zori sprožilo obsežno ofenzivo na mesto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Sedik Sediki je ob tem za dpa potrdil, da vladne sile na letališču mesta Kunduz, ki je še vedno v njihovih rokah, pripravljajo protiofenzivo. Na letališče prihajajo okrepitve, ni pa mogel povedati, koliko žrtev so zahtevali celodnevni spopadi. Na letališče so zbežali tudi mnogi prebivalci mesta.

Pred tem je tiskovni predstavnik talibanov Mudžahid Sabiulah sporočil, da so zavzeli mesto in da so se sedaj napotili proti letališču.

Kot še navaja dpa, so talibanski skrajni islamisti med drugim požgali sedež guvernerja in lokalnega sveta ter radio. Iz zapora so izpustili več sto zapornikov, tudi talibane.

To je prvič od padca talibanskega režima leta 2001, da so talibani zavzeli kako večje mesto v Afganistanu.

Z zasedbo Kunduza, pomembnega trgovinskega središča s 300.000 prebivalci, ki leži na poti med prestolnico Kabul in Tadžikistanom, so zadali pomemben udarec leto dni stari afganistanski vladi. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je ob lanski izvolitvi obljubil vrnitev miru v državo, ki jo že več kot 30 let pretresajo konflikti, od tega skoraj 14 let s talibani.

Talibani, ki so vse bolj aktivni na severu države, so aprila in junija letos že prodrli do predmestja Kunduza, a so njihov napad takrat vladne sile odbile.

Kunduz ima sicer za talibane tudi simbolno vrednost, saj je bil njihova utrdba na severu države, preden je bil leta 2001 strmoglavljen talibanski režim.

Nasilje upornikov se je po vsem Afganistanu okrepilo po lanskem odhodu večine sil ZDA in zveze Nato.