madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 25. avgusta

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Svet

Sirski uporniki pretepali in usmrtili zajete vojake

Deli na:
Sirski uporniki pretepali in usmrtili zajete vojake

Foto: Reuters

Sirski uporniki so danes v napadih na tri vojaške nadzorne točke v pokrajini Idlib na severozahodu države ubili 28 vojakov, pri čemer naj bi glede na videoposnetek, ki se je pojavil na spletu, več vojakov zajeli, jih mučili in nato usmrtili. Režim je medtem nadaljeval napade na upornike iz zraka, tudi na območju Damaska.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice, ki je blizu opoziciji, so uporniki napadli nadzorne točke na cesti med Damaskom in Alepom. V spopadih, ki so sledili, je umrlo tudi pet upornikov. Glede na videoposnetek, ki se je pojavil na spletnem portalu Youtube, pa so uporniki nekaj vojakov usmrtili šele po zajetju in potem, ko so jih pretepli.

Na posnetku, katerega pristnosti sicer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni bilo mogoče preveriti, je videti upornike, kako pretepajo deset vojakov. Ti se morajo nato poleči na tla, nakar jih uporniki postrelijo z avtomatskim orožjem.

Režim je medtem nadaljeval napade iz zraka, ki jih je v minulih dneh vedno bolj krepil. Po mnenju opazovalcev so ti napadi režima predsednika Bašarja al Asada odgovor na napredovanje opozicijskih sil, njihov cilj pa je tudi "teroriziranje" lokalnih skupnosti.


Vladna letala in helikopterji so tako danes napadala utrdbe upornikov na območju Damaska, med drugim na severu prestolnice, kjer imajo sedež najbolje organizirani borci uporniške Svobodne sirske vojske, in Idliba.

V spopadih v Siriji je bilo sicer v sredo ubitih več kot 100 ljudi, konec minulega in v začetku tega tedna, ko naj bi ob kurban bajramu vladala prekinitev ognja, pa več kot 500. Od začetka vstaje v Siriji marca lani je bilo po podatkih observatorija ubitih že več kot 36.000 ljudi.

Glavni organ sirske opozicije, Sirski nacionalni svet, je medtem danes napadel ZDA, ki so v sredo posvarile pred vzponom islamskega ekstremizma med uporniki.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je namreč v sredo med obiskom v Zagrebu opozorila, da bi islamski skrajneži lahko "ugrabili" sirsko revolucijo. Sirski nacionalni svet pa je danes odgovoril, da so za naraščanje radikalizacije v Siriji odgovorni Zahod in njegovi partnerji.

Loading...