kartoskop Dobra karma

Kartoskop za obdobje med 23. in 29. septembrom

Vedeževalka, prerokovalka, sveča, vedeževanje, prerokovanje, šloganje Svet24.si

Upanje je izpuhtelo, Karin so našli mrtvo v morju...

tonin ugrabitev2 Reporter.si

Ko ti oblast stopi v glavo: kako se je Tonin dal ...

Janša, Hojs Svet24.si

Grozi (ne)ministru Hojsu dve leti zapora?

20200923-01026932 Necenzurirano

Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

esmeralda-rupnik Njena.si

Ljubezen po domače: Hud udarec za Esmeraldo

Svet

Hrvati prihajajo! Invazija hrvaških smučarjev na smučišča v Sloveniji, Avstriji, Italiji ...

Deli na:
Hrvati prihajajo! Invazija hrvaških smučarjev na smučišča v Sloveniji, Avstriji, Italiji ...

Smučišče Cerkno pri Alpski Perli vas pričakuje! - Foto: SCC

V Združenju hrvaških turističnih agencij (UHPA) ocenjujejo, da se bo več kot 200.000 Hrvatov odpravilo na smučanje, večinoma v Italijo, Slovenijo, Avstrijo, Švico in Francijo. Množični odhod smučarjev pa bi lahko vplival tudi na izide nedeljskega drugega kroga hrvaških predsedniških volitev, ocenjujejo hrvaški mediji.

Večina Hrvatov tradicionalno odhaja na smučanje v tednu po novoletnih praznikih, ki je v evropskih smučarskih središčih že znan kot "hrvaški teden". Po podatkih UHPA na "invazijo" Hrvatov na smučišča niso vplivale niti skrajšane zimske šolske počitnice, ki so posledice dolgotrajne šolske stavke konec lanskega leta.

Kot so v UHPA povedali za STA, nimajo natančnih podatkov, koliko Hrvatov je za smučarske počitnice izbralo Slovenijo. Pojasnjujejo, da je Slovenija sosedna država ter da se veliko smučarjev poda na sneg v Slovenijo v lastni režiji, tudi na obiske čez konec tedna ali samo za en dan. Izpostavljajo pa, da je zaradi popolnjenosti zmogljivosti te dni težko dobiti termine za namestitev v najbolj priljubljenih smučiščih v Sloveniji, kot sta Kranjska gora in Pohorje.

Na Hrvaškem se je tudi letos nadaljeval trend rasti prodaje smučarskih aranžmajev za približno deset odstotkov, kot ga beležijo že zadnjih nekaj let, navajajo v UHPA. Ocenjujejo, da je večje povpraševanje tudi posledica dviga življenjskega standarda na Hrvaškem, kljub temu, da so se letos podražile tudi cene smučarskih aranžmajev.


Mnogi Hrvati bodo na smučiščih v drugih državah tudi v nedeljo, ko bo na Hrvaškem drugi krog predsedniških volitev. Hrvaški mediji ocenjujejo, da bo na smučanju v nedeljo približno 70.000 potencialnih hrvaških volivcev, manj kot deset odstotkov pa jih je zaprosilo za možnost, da bi volili v tujini.

Po nekaterih ocenah bi odsotnost teh volivcev lahko škodovala predvsem predsedniškemu kandidatu SDP in nekdanjemu hrvaškemu premierju Zoranu Milanoviću. Raziskav, ki bi potrdile ugibanja o tem, da so smučarji večinoma simpatizerji politične leve sredine, sicer ni bilo. Je pa Milanović v četrtek javno prosil smučarje, naj mu v nedeljo najprej zaupajo svoj glas, nato pa se odpravijo smučat.

Milanović je sicer že takoj po objavi datumov predsedniških volitev izrazil nezadovoljstvo, da bo drugi krog volitev 5. januarja, ko bodo mnogi Hrvati na smučanju. Ocenil je, da je to voda na mlin sedanji predsednici države in kandidatki HDZ Kolindi Grabar-Kitarović. V njegovem volilnem štabu menijo, da gre za manipulacijo desnosredinske hrvaške vlade z namenom, da bi delu hrvaških državljanov onemogočili prihod na volišča in uresničenje volilne pravice.

Na Hrvaškem sicer v nedeljo pričakujejo tesno predsedniško tekmo, v kateri bo pomemben vsak glas. Milanović je v prvem krogu zmagal s približno tremi odstotnimi točkami prednosti pred Grabar-Kitarovićevo.

Loading...