testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hongkonški protestnik z nožem napadel Pekingu naklonjenega politika (VIDEO)

Deli na:
Hongkonški protestnik z nožem napadel Pekingu naklonjenega politika (VIDEO)

Foto: Twitter

Neki moški je danes v Hongkongu z nožem ranil politika, ki je goreč zagovornik politike Pekinga, medtem ko se v mestu še naprej vrstijo prodemokratični protesti in nasilje. V incidentu sta bila ranjena še ena oseba in napadalec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moški se je danes s šopkom rož v rokah približal poslancu Juniusu Hoju, ko je ta nagovarjal svoje volivce v kraju Tuen Mun na obrobju Hongkonga. Glede na posnetke, ki so zaokrožili po spletu, je moški Hoju predal rože in prosil za fotografijo z njim, nakar ga je z nožem zabodel v prsi.

Vir pri policiji je za AFP potrdil, da je Ho utrpel rano na levi strani prsnega koša in da so napadalca aretirali. Politik je bil pri zavesti, ko so ga z rešilcev odpeljali v bolnišnico.

Incident se je zgodil ravno v času, ko je voditeljica Hongkonga Carrie Lam sklenila vrsto srečanja na celinski Kitajski. Med drugim se je v nedeljo sestala s predsednikom Xi Jinpingom, ki je podprl Lamovo.


"Predsednik Xi zaupa in podpira mene in hongkonško vlado, kar je še okrepilo našo odločnost, da zaustavimo nasilje in omejimo kaos," je dejala Lamova v torek, ko se je v Pekingu srečala s podpremierjem Han Zhengom.

Hongkong že pet mesecev pretresajo protesti, ki so občasno tudi nasilni, ravno v nedeljo je moški z nožem napadel protestnike in lokalnega politika. Sprva je šlo v okviru protestov za nasprotovanje predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, zdaj pa gre za splošno nezadovoljstvo zaradi vse večjega vmešavanja Pekinga v polavtonomno območje.

Peking doslej sicer ni kazal pripravljenosti, da bi izpolnil zahteve demonstrantov po večjih demokratičnih svoboščinah. Vendar pa tudi protestniki vztrajajo, saj se na ulice podajajo že 22 koncev tedna zaporedoma.