klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande je optimist: Okrevanje francoskega gospodarstva se je začelo

Deli na:
Hollande je optimist: Okrevanje francoskega gospodarstva se je začelo

Foto: Reuters

Francoski predsednik države Francois Hollande je za francosko televizijo danes dejal, da se je okrevanje francoskega gospodarstva že začelo, ob tem pa je ponovil že dano obljubo, da bo do konca leta zmanjšal brezposelnost v državi. Hollande, ki je spregovoril ob državnem prazniku, je tudi odločen nadaljevati z reformo pokojninskega sistema.

"Gospodarsko okrevanje je tukaj," je v pogovoru za vodilni francoski televizijski postaji TF1 in France 2 dejal Hollande, čigar država se sooča z recesijo in visoko stopnjo brezposelnosti.

Francosko gospodarstvo je v prvem četrtletju letos vstopilo v recesijo, po nekaterih napovedih pa naj bi v drugem četrtletju zabeležilo 0,2-odstotno rast. Kot je dejal Hollande, se je industrijska proizvodnja znova okrepila, prav tako pa beležijo ponovno povečanje potrošnje.

Hollande je ob tem obljubil, da se bo boril proti "pesimizmu", ki je zajel državo in ki je po njegovih besedah v Franciji celo hujši kot v sosednjih državah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po Hollandovih besedah so že in bodo privarčevali pri javnih izdatkih, predsednik pa je ob tem zagotovil, da bodo davke povišali le, če bo to absolutno potrebno in v najmanjšem možnem obsegu.

Francoski predsednik je tudi ponovil že dano obljubo, da bo do konca leta zmanjšal brezposelnost v državi. Ta je najvišja doslej po letu 1998 in znaša 10,8 odstotka. "Borim se za delovna mesta," je zatrdil Hollande. "Je volja, je strategija, je doslednost," je dejal in zagotovil, da bodo do konca leta ustvarili 100.000 novih delovnih mest za mlade.



Hollande je tudi odločen nadaljevati s sporno reformo pokojninskega sistema, zaradi katere so francoski sindikati že napovedali splošno stavko. Po njegovih besedah so potrebni "takojšnji ukrepi", da se popravi francoski pokojninski sistem. Ta naj bi po napovedih do leta 2020 beležil več kot 20 milijard evrov izgube.

Predsednik je spregovoril tudi o petkovi železniški nesreči v pariškem predmestju Bretigny-sur-Orge, ki je zasenčila praznovanje dneva državnosti. V njej je umrlo šest ljudi, 14 pa je bilo poškodovanih. Menil je, da je treba "storiti več" za ohranitev obstoječih regionalnih železniških povezav.

Vzrok petkove nesreče naj bi bil odlomljen delec kretnice, zaradi česar naj bi prišlo do iztirjenja vagonov. Minister za promet Frederic Cuvillier je po nesreči sicer potožil nad pomanjkanjem sredstev za zastarele regionalne železniške povezave, saj se je prednost v zadnjih letih dajala povezavam hitrega vlaka TGV.

Hollande je zagotovil, da bodo v prihodnjih letih prednost dali tradicionalnim medkrajevnim železniškim povezavam. Ob tem ni želel ugibati, ali bi nesrečo lahko povzročilo kaj drugega kot tehnična okvara.

Hollande, ki je na položaju 14 mesecev, se sooča z najnižjo priljubljenostjo doslej ter kritikami, da ni storil dovolj za rešitev težkih gospodarskih razmer v državi.