zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande na zgodovinskem obisku na Kubi

Deli na:
Hollande na zgodovinskem obisku na Kubi

Foto: Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande je kot prvi predsednik katere zahodne države, odkar sta Kuba in ZDA decembra začeli normalizirati odnose, danes na zgodovinskem obisku na Kubi. Hollande naj bi z obiskom ubranil francoske in evropske interese v tej komunistični državi, ki si želi gospodarskega odprtja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hollanda, ki je po več kot stoletju tudi prvi francoski voditelj na obisku na Kubi, je na havanskem letališču v nedeljo zvečer po lokalnem času sprejel namestnik kubanskega zunanjega ministra Rogelio Sierra.

Danes se bo Hollande sestal s kubanskim predsednikom Raulom Castrom. Iz Hollandovega urada so sporočili, da bi se bil predsednik pripravljen srečati tudi z ikono kubanske revolucije Fidelom Castrom, a Havana njunega srečanja ni potrdila.

Namen obiska je vzpodbuda interesom Francije in Evropske unije na Kubi, kjer v zadnjih letih uvajajo postopne gospodarske in socialne reforme.

Hollande je pred odhodom v Havano novinarjem dejal, da želi biti Francija "prva med evropskimi in zahodnimi narodi, ki bo Kubancem povedala, da bodo na njihovi strani, če bodo naredili potrebne korake za odprtje države". Pri tem je za to kot ključnega pomena izpostavil odpravo desetletja trajajočega ameriškega gospodarskega embarga, saj kljub otoplitvi odnosov z Washingtonom gospodarske ovire ostajajo.

Do obiska prihaja dan po tistem, ko se je kubanski predsednik Raul Castro v Vatikanu papežu Frančišku zahvalil za njegovo vlogo pri začetku normalizacije odnosov med Havano in Washingtonom.

EU je leta 2003 suspendirala odnose s Kubo, potem ko so tam zaprli več novinarjev in aktivistov. Odnosi so se nato sprostili aprila lani, tudi s ciljem, da bi prepričali uradno Havano v izboljšanje spoštovanja človekovih pravic.

EU je sicer drugi največji trgovinski partner Kube, takoj za Venezuelo. V letu 2013 je trgovinska menjava med Kubo in EU znašala 3,6 milijarde dolarjev, EU pa je tudi eden glavnih investitorjev v kubanski turizem. Še posebej je za normalizacijo odnosov s Kubo zainteresirana Španija. Trgovinska menjava med Francijo in Kubo je sicer skromna. Znaša okoli 388 milijonov dolarjev na leto, še navaja AFP.