mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande v Alžiriji, a brez opravičila za francoske zločine

Deli na:
Hollande v Alžiriji, a brez opravičila za francoske zločine

Foto: Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande je včeraj začel zgodovinski obisk v Alžiriji, nekdanji francoski koloniji. Kot je poudaril pred novinarji v Alžiru, v državo ni dopotoval, da bi se opravičil za zločine, ki so bili storjeni v kolonialni dobi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Sem nisem prišel, da bi se pokesal ali se opravičil. Prišel sem, da bi povedal resnico," je dejal Hollande. Kot je pojasnil, je namen njegovega obiska osredotočiti se na prihodnost in poskusiti mobilizirati francosko in alžirsko družbo.

Na novinarsko vprašanje je poudaril tudi, da je bil vedno jasen, ko gre za resnico o preteklosti, kolonizaciji, vojni, a hkrati po njegovem mnenju ne bi smeli dovoliti, da bi "nas preteklost blokirala".

Kakih deset političnih strank, tudi štiri islamistične struje, so pred Hollandovim obiskom odločno kritizirale držo francoskih oblasti, ki da ne želijo priznati, se opravičiti oz. plačati odškodnine za zločine, zagrešene med 132 let dolgo francosko kolonialno nadvlado v Alžiriji.

Hollande bo obisk v Alžiriji, ki prav letos praznuje 50 let neodvisnosti od Francije, sklenil v četrtek, pred tem pa bo nagovoril alžirski parlament.

Včeraj pa je uradno obelodanil dogovor, ki ga je za gradnjo tovarne v Alžiriji sklenil francoski avtomobilski velikan Renault. Vozila, izdelana v Alžiriji, bodo namenjena za ves afriški trg, podrobnosti posla pa za zdaj niso znane, navaja ameriška tiskovna agencija AP.