900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gruevski je na Madžarsko pobegnil preko Albanije, vozil pa se je v madžarskem diplomatskem vozilu

Deli na:
Gruevski je na Madžarsko pobegnil preko Albanije, vozil pa se je v madžarskem diplomatskem vozilu

Nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski. - Foto: Bobo

Nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski je na Madžarsko pobegnil preko Albanije, pri čemer je ozemlje Albanije zapustil v madžarskem diplomatskem avtomobilu, je včeraj potrdila albanska policija. Skopje je medtem danes od Budimpešte uradno zahtevalo njegovo izročitev.

Gruevski je v nedeljo, 11. novembra, nekaj čez 19. uro zapustil ozemlje Albanije na mejnem prehodu Hani i Hotit na meji s Črno goro, v bližini Skadarskega jezera, je po poročanju medijev v Tirani sporočil tiskovni predstavnik albanske policije.

Gruevski, ki je bil makedonski premier med letoma 2006 in 2016, je bil potnik v "vozilu madžarskega veleposlaništva v Tirani, z registrsko tablico CD 1013A," je sporočila policija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodali so, da Interpol zanj takrat še ni izdal tiralice, tako da tehnično ni bil iskana oseba. Mednarodna tiralica je bila izdana dva dni kasneje, 13. novembra, so sporočili po poročanju portala Balkaninsight.

V kabinetu madžarskega premierja Viktorja Orbana so v sredo potrdili, da je Gruevski pri pristojnih madžarskih organih že vložil prošnjo za azil in zahteval status begunca.

Srbski mediji so včeraj poročali, da je Gruevski na Madžarsko pobegnil preko Albanije, in sicer naj bi mejo prestopil ponoči in nezakonito prispel v Tirano. Sprva so poročali, da naj bi odšel na madžarsko veleposlaništvo in nato z jutranjim letom odpotoval v Budimpešto.

Gruevski bi moral minuli teden začeti prestajati dveletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja pri nabavi službenega luksuznega mercedesa.