Revija Reporter
Svet

Grški premier Cipras bo prvič obiskal Severno Makedonijo

STA

2. apr. 2019 5:55

Deli na:

Grški premier Aleksis Cipras, levo makedonski premier Zoran Zaev.

Reuters

Grški premier Aleksis Cipras bo danes na obisku v Severni Makedoniji. To bo prvi uradni obisk kakega grškega premierja v Skopju od razglasitve makedonske neodvisnosti leta 1991. Do njega prihaja po sporazumu o imenu nekdanje jugoslovanske republike, ki je dolga leta bremenilo odnose med Atenami in Skopjem ter oviralo vstop slednjega v Nato in EU.

Makedonski premier Zoran Zaev je pred obiskom napovedal, da bosta z grškim kolegom načela več kot 30 tem, med katerimi bodo v ospredju gospodarstvo, energetika, kultura, zdravstvo in izobraževanje.

Državljani obeh držav si po prepričanju Zaeva po prespanskem sporazumu, s katerim sta državi lani končali spor o imenu nekdanje republike SFRJ, obetajo predvsem gospodarske koristi.

Cipras bo tako v Skopje dopotoval z delegacijo, v kateri bodo tudi predstavniki več kot 70 grških podjetij. Med obiskom bodo zato poleg uradnega srečanja med Ciprasom in Zaevom ter skupnim zasedanjem vlad organizirali tudi poslovno konferenco.

Grčija je od leta 1991 nasprotovala imenu svoje severne sosede, saj je Makedonija ime pokrajine na njenem severu. Zaradi spora okoli imena je Grčija blokirala pot Makedonije v zvezo Nato in Evropsko unijo.

Strani sta nato lani poleti sklenili zgodovinski prespanski sporazum, ki je tlakoval pot preimenovanju Makedonije v Severno Makedonijo in njeno pot v evroatlantske integracije.

Grčija je 8. februarja z ratifikacijo protokola o pristopu Severne Makedonije v zvezo Nato izpolnila vse pogoje za preimenovanje severne sosede. Ta je preimenovanje 12. februarja tudi uradno uresničila, dan kasneje pa o tem obvestila še Združene narode. S tem je novo ime države začelo veljati po vsem svetu.