900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grški parlament sprejel nepriljubljeno davčno reformo

Deli na:
Grški parlament sprejel nepriljubljeno davčno reformo

Foto: Reuters

Grški parlament je v noči na danes sprejel nepriljubljeno davčno reformo in zvišanje davkov, s katerimi želi povečati priliv v državni proračun. Davčna reforma je del novembra lani sklenjenega dogovora Grčije z mednarodnimi posojilodajalci o paketu varčevalnih ukrepov v višini 13,5 milijarde evrov, ki naj bi jih Grčija privarčevala do konca 2014.

Grčija upa, da bo s pomočjo davčne reforme samo letos v državno blagajno priteklo 2,3 milijarde evrov. Sprejem davčne reforme pa je istočasno pogoj za prejem dodatne mednarodne finančne pomoči v višini 9,2 milijarde evrov.

Z novo davčno reformo skuša Grčija bolj enakomerno porazdeliti davčna bremena. "Večina grških družin do deležna ugodnosti," je ob sprejemu reforme poudaril grški finančni minister Ioannis Stournaras. Dodal je, da bi brez davčne reforme morali načrtovanih 2,3 milijarde evrov davčnih prejemkov za leto 2013 pridobiti z varčevalnimi rezi pri pokojninah in plačah.


Opozicija pa je vladi očitala neupravičeno višanje davkov. Spremembe v zadnji minuti pa so skušali doseči tudi poslanci vladne koalicije iz vrst demokratične levice in socialistov (Pasok).

Glede na novo davčno reformo bodo zaposleni in upokojenci z majhnimi dohodki davčno razbremenjeni, davki pa bodo višji za zaposlene z višjimi dohodki in posameznike v svobodnih poklicih. Z reformo pa so bile odpravljene tudi številne davčne olajšave, ki so zadevale predvsem družine in otroke, tako da bodo posamezniki z nižjimi dohodki ostali približno na istem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bolj davčno razbremenjeni bodo zaposleni in upokojenci z letnimi prihodki do 21.000 evrov, za prihodke nad 42.000 evrov pa je bil uveden nov, najvišji dohodninski razred z davčno stopnjo 42 odstotkov. Istočasno pa ta razred izgublja pravico do 5000 evrov neobdavčenega dohodka. To pravico bodo izgubili tudi posamezniki s svobodnimi poklici, bi bodo tako morali od prvega zasluženega evra odvajati 26 odstotkov dohodnine namesto dosedanjih 20 odstotkov.