državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vizjak zagotavlja nadaljnje usklajevanje z izvajalci dodatnega pokojninskega zavarovanja

Deli na:
Vizjak zagotavlja nadaljnje usklajevanje z izvajalci dodatnega pokojninskega zavarovanja

Foto: Arhiv Reporterja

Minister za delo Andrej Vizjak, ki se je včeraj glede pokojninske reforme sestal s predstavniki izvajalcev dodatnega pokojninskega zavarovanja, zagotavlja, da se bodo o odprtih vprašanjih še usklajevali, precej pripomb izvajalcev pa je že upoštevanih. Izvajalci menijo, da bi morale biti davčne olajšave za vključevanje v takšno zavarovanje višje.

"Upoštevali smo že precej njihovih pripomb, danes pa smo odprli tista vprašanja, o katerih se bomo še usklajevali. Med drugim predlagajo višje davčne olajšave za vključevanje v dodatno pokojninsko zavarovanje," je minister za delo, družino in socialne zadeve Vizjak povedal v izjavi za javnost po sestanku.

"Razumem njihova sporočila, da so potrebne dodatne spodbude, kajti drugi steber bo imel v prihodnje zelo pomembno vlogo tako zaradi demografskih trendov kot zaradi sistema osnovnega pokojninskega zavarovanja. Vendar pa so mnenja o tem, ali so davčne olajšave res prava spodbuda za večje vključevanje v to zavarovanje, nekoliko različna," je pojasnil.

Izvajalci po njegovih besedah predlagajo nekoliko višjo, "a še vedno vprašljivo stimulativno orodje za vključevanje zlasti v času krize, ko denarja ni", je povedal.

Zagotovil je, da so upoštevali tudi več njihovih vsebinskih pripomb in ne le tiste, ki so tehnične narave. Tako je npr. upoštevan predlog "glede možnosti naložb oz. bolj fleksibilne naložbene politike", je dejal.

Minister poudarja, da na vladni strani ne želijo stimulirati dvigov zbranih sredstev v enkratnem znesku. "Menimo, da je to lahko zgolj izjema. Pravilo je, da je dodatno pokojninsko zavarovanje namenjeno dodatni pokojnini," je poudaril.


Po njegovih besedah so govorili tudi o provizijah upravljavcem. Ocenjuje, da enoodstotna provizija zadošča. "Glede na to, da upravljajo več skladov - eni so z zajamčenim donosom, drugi so nekoliko drugačni - enoodstotna provizija zadošča," je dejal.

"Z njihove strani nisem dobil hudih argumentov, tako da nisem povsem prepričan, da bi tu potrebovali dvig," je pojasnil. A dodaja: "Če pa bomo o tem razmišljali, bomo zelo selektivni - za določene sklade da in za določene ne."

"Napovedane spremembe zakona so korak v pravo smer," se v sporočilu za javnost strinjajo tudi izvajalci dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Navajajo pa, da je ministrstvo upoštevalo predvsem tiste pripombe, ki se nanašajo na tehniko izvajanja zavarovanj. "Predvsem smo zadovoljni, da se zakon ne bo spreminjal v delu, ki govori, da lahko v kolektivni varčevalni shemi vplačujeta tako delodajalec kot delavec, saj ima veliko družb kombiniran način varčevanja," so navedli v sporočilu za javnost, ki ga je v imenu izvajalcev posredovala Modra zavarovalnica.

Zavzemajo se za več spodbud k varčevanju v obliki davčnih olajšav tako za podjetja kot za posameznike. Predlagajo zvišanje davčne olajšave z zdajšnjih 5,844 odstotka bruto plače na okoli sedem odstotkov, pokojninska renta pa naj se v celoti razbremeni dohodnine.

Minimalna zajamčena donosnost je še predmet usklajevanja med ministrstvoma za delo in za finance, navajajo. Glede višine upravljavske provizije pa je treba po njihovih besedah slediti tudi standardom iz tujine ter upoštevati izključevanje hkratnega zagotavljanja minimalne zajamčene donosnosti z nizko upravljavsko provizijo ter ustrezno pokrivanje stroškov upravljavcem za trženje celotni aktivni populaciji, tudi manjšim podjetjem, "saj vendarle še tretjina ljudi ni vključenih", so navedli.