Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grški nogometaš zaradi nacističnega pozdrava za vselej odletel iz reprezentance

Deli na:
Grški nogometaš zaradi nacističnega pozdrava za vselej odletel iz reprezentance

Foto: Reuters

Grška nogometna zveza (EPO) je z dosmrtno prepovedjo nastopanja za vse reprezentančne selekcije te države kaznovala igralca atenske ekipe AEK Giorgosa Katidisa, ker je na ligaški tekmi z ekipo Varia po zadetku navijače pozdravil z nacističnim pozdravom z iztegnjeno roko. Katidis je bil v preteklosti tudi kapetan grške reprezentance do 19 let.

AEK bo svojega nogometaša še zaslišal o dogodku ter v torek odločal o tem, ali bo kakšno kazen dobil tudi na klubski ravni. Do neprijetnega dogodka je prišlo v soboto v 84. minuti tekme na atenskem olimpijskem stadionu, ko je po zadetku nogometaš AEK stekel proti tribunam, slekel dres in navijače pozdravil z iztegnjeno desnico.

Dan po incidentu se je 20-letni vezist oglasil prek socialnega omrežja Twitter in pojasnil, da ni fašist ter da ni vedel, kakšen pomen ima takšen pozdrav. Pravzaprav naj bi prišlo do nesporazuma, ker naj bi nogometaš z iztegnejo roko le pokazal na svoje prijatelje na tribuni in jih pozval, naj se veselijo zadetka.

Grška nogometna zveza za takšne izgovore ni imela razumevanja. "Pozdrav nogometaša, ki je oponašal nacistične pozdrave, je huda provokacija. S takšno potezo žali človeško dostojanstvo in spomin na vse žrtve nacističnega divjanja," je po zasedanju, na katerem so obravnavali to potezo, sporočila grška zveza. Nogometaševa nepremišljena poteza se je zgodila prav na 70. obletnico deportacije grških Judov v koncentracijska taborišča, zato se je nanjo ostro odzvala tudi večina političnih strank.