Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pred parlamentom v Atenah množica protestira proti proračunu za 2013

Deli na:
Pred parlamentom v Atenah množica protestira proti proračunu za 2013

Foto: Reuters

Pred grškim parlamentom se je danes zbralo okoli 10.000 ljudi, ki protestirajo proti najnovejšim varčevalnim ukrepom, ki jih je ta teden sprejela grška vlada, in proti proračunu za prihodnje leto, o katerem bodo pozno zvečer glasovali grški poslanci. Protesti za zdaj potekajo mirno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Umaknite svoj varčevalni program - mi ne zmoremo več," so vzklikali številni protestniki. Nekateri so nosili transparente s slogani proti Mednarodnemu denarnemu skladu. K udeležbi na nocojšnjih demonstracijah so Grke pozvali grški sindikati in levo usmerjene stranke.

Proračun, o katerem bo opolnoči po krajevnem času (ob 23. uri po srednjeevropskem) glasoval parlament, temelji na predpostavki, da se bo grško gospodarstvo v prihodnjem letu skrčilo za 4,5 odstotka. Predvideni proračunski prihodki znašajo 46,7 milijarde evrov, odhodki pa 55,8 milijarde evrov.

Poslanci bodo po poročanju dpa proračun najverjetneje sprejeli in tako izpolnili še drugi pogoj za izplačilo nove, 31,5 milijarde evrov vredne tranše posojila. Prvi pogoj je bil izpolnjen v sredo, ko so poslanci potrdili 13,5 milijarde evrov vreden varčevalni program.

Najnovejši varčevalni sveženj predvideva zvišanje upokojitvene starosti na 67 let ter ukinitev izplačevanja dveh od skupaj 14 pokojnin, ki jih zdaj vsako leto prejmejo grški upokojenci. Pokojnine, ki so višje od tisoč evrov mesečno, naj bi se znižale za med pet in 15 odstotkov. Poleg tega bo omogočil ukinjanje delovnih mest v javnem sektorju ter nadaljnje znižanje plač za zaposlene v javnem sektorju.