Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grška vlada preživela glasovanje o nezaupnici

Deli na:
Grška vlada preživela glasovanje o nezaupnici

Foto: Reuters

Grška vlada je v nedeljo preživela glasovanje o nezaupnici, ki jo je vložila največja opozicijska stranka Siriza zaradi ukinitve javne televizije ERT in zaradi nepriljubljenih varčevalnih ukrepov. V 300-članskem parlamentu je nezaupnico po poročanju tiskovne agencije dpa podprlo 124 poslancev, 17 se jih je vzdržalo, 153 pa jih je bilo proti.

V času razprave in glasovanja so v Atenah pred parlamentom potekale demonstracije več tisoč privržencev opozicije, ki pa niso uspele spremeniti mnenja večine poslancev. Ti so podprli vlado v času, ko se v Atenah mudijo predstavniki trojke mednarodnih posojilodajalcev (EU, IMF in ECB), ki so pomagali rešiti državo z 240 milijardami evrov pomoči, za to pa zahtevali ostre proračunske varčevalne ukrepe.

Stranka Siriza je glasovanje o nezaupnici zahtevala pretekli teden, ko je vlada premierja Antonisa Samarasa v prostore ukinjene televizije ERT poslala policijo. Ta je po petih mesecih okupacije pregnala iz stavbe še zadnje protestnike. Vlada bo v prostore naselila uslužbence nove javne televizije EDT, ki bo obdržala le manjši del zaposlenih ukinjene televizije.

Kriza z javno televizijo se je začela 11. junija, ko je vlada na hitro rešila problem odvečnega števila zaposlenih v javnem sektorju z ukinitvijo televizije, pri čemer je zaposlitev izgubilo 2700 ljudi. Grčija mora v skladu z zahtevami trojke do leta 2015 ukiniti skupaj 15.000 delovnih mest v javnem sektorju.