palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Franciji zaradi zakona o reformah glasovanje o nezaupnici vladi

Deli na:
V Franciji zaradi zakona o reformah glasovanje o nezaupnici vladi

Foto: Bobo

Francosko vlado zaradi spornega paketa gospodarskih reform danes v parlamentu čaka glasovanje o nezaupnici. Njeno vložitev je sprožila odločitev izvršne veje oblasti, da zakonodajo uveljavi brez glasovanja. Nezaupnica se sicer zdi le malo verjetna, saj njeni predlagatelji skupaj s preostalimi podporniki v parlamentu nimajo potrebne večine.

Oživitvi gospodarstva namenjenim reformam gospodarskega ministra Emmanuela Macrona je grozilo, da v parlamentu ne bodo dobile podpore. Premier Manuel Valls je zaradi tega v torek napovedal, da bo zakonodajni predlog, ki je bil deležen kritike tudi v vrstah vladajočih socialistov, skozi parlamentarni postopek spravil brez glasovanja.

To možnost mu nudi ustava, ki v tretjem odstavku 49. člena določa, da lahko vlada predlog zakona brez glasovanja v parlamentu razglasi za sprejetega, če parlament vladi ne izglasuje nezaupnice. Ta mora biti vložena v roku 24 ur po naznanilu vlade, kar so poslanci opozicijske stranke UMP tudi storili.

Valls se je za uporabo tega vzvoda, ki se ga francoski premierji poslužujejo dokaj redko, odločil, ker sprejem reform vidi kot ključnega za ponoven zagon rasti in ustvarjanje delovnih mest.

Paket vključuje številne ukrepe, med drugim prožnejšo ureditev dela ob nedeljah in praznikih, vključno z odprtjem trgovin, odprtje nekaterih poklicev, kot je notarski, in liberalizacijo cestnega potniškega prometa.

Naletel je na nasprotovanje številnih sindikatov, v parlamentu pa so mu namenili približno 200 ur razprave s sprejetjem okrog tisoč dopolnil, piše francoska tiskovna agencija AFP.