Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cipras rešitev spora o imenu pogojuje z revizijo makedonske ustave

Deli na:
Cipras rešitev spora o imenu pogojuje z revizijo makedonske ustave

Aleksis Cipras - Foto: Reuters

Grški premier Aleksis Cipras je dejal, da 27 let starega spora o imenu Makedonije ne bo mogoče rešiti brez revizije makedonske ustave, tako da bi odpravili "vse oblike iredentizma". To je označil kot "nujen predpogoj" za trajno rešitev vprašanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dva dni po pogovoru z makedonskim kolegom Zoranom Zaevom, ki je zbudil upanje v možnost dogovora do junija, je sporočil tudi, da se "grška vlada ne bo spuščala v bolj podrobne pogovore o imenu Makedonije, dokler ne bo najprej izpolnjen omenjeni pogoj".

Poudaril je, da želijo doseči rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani in da bo ime "v rabi tako doma kot v tujini".

Zaev je v četrtek po pogovorih v Sofiji dejal, da sta z grškim kolegom našla za obe strani sprejemljivo rešitev za vprašanje imena, ki ovira Makedonijo na poti v EU in Nato.

Grčija ustavnemu imenu Republika Makedonija nasprotuje od razpada nekdanje Jugoslavije zaradi svoje istoimenske pokrajine in iz bojazni pred ozemeljskimi težnjami Skopja.

Kot opozarja AFP, vlada Zorana Zaeva tudi ob podpori albanskih strank dogovoru o imenu nima zadostne podpore v parlamentu za spremembo ustave.

Atene so dale tudi vedeti, da bodo pristale na kompromis o imenu samo v okviru dogovora, ki bo zajemal tudi druga vprašanja, kot je uradno ime makedonskega jezika.



"Na teh pogajanjih se bomo dogovorili o vsem ali o ničemer," je dejal Cipras, ki sicer dopušča možnost novega srečanja z Zaevom v začetku junija. O tem je spomnil, da bo pomembno srečanje zunanjih ministrov EU 25. junija, ki naj bi odločilo o datumu morebitnega začetka pristopnih pogajanj Makedonije z EU.

Cipras je omenjeno sporočil ob srečanju z grškim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, ki ga je seznanil s pogovori z Zaevom. Grški predsednik je pozval k "čim večjemu možnem in trajnem soglasju grških političnih strank", saj gre za vprašanje nacionalnega interesa, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Cipras je nato s pogovorih z Zaevom seznanil še vodje strank. Po telefonu se je pogovarjal z vodji štirih opozicijskih strank, tudi glavnim opozicijskim voditeljem Kiriakosom Micotakisom, ki vodi stranko Nova demokracija. Ta je potrdil poročanje medijev, da je Zaev kot novo rešitev predlagal ime Ilindenska Makedonija. So pa vsi štirje voditelji strank zavrnili predlog kot iredentističen. To so bili še vodje strank Gibanje za spremembo, To Potami in grških komunistov KKE, medtem ko Zlata zora zavrača vsakršno rešitev, ki bi vključevala ime Makedonija.

V Skopju se je medtem Zaev sestal z voditelji države in strank, na katerem jih je seznanil s pogovori s Ciprasom glede imena. Med drugim so bili na sestanku predsednik države Gjorge Ivanov, predsednik parlamenta Talat Xhaferi ter vodja glavne opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski in vodja DUI Ali Ahmeti.

Po srečanju je tudi Zaev potrdil, da je bilo ime Ilindenska Makedonija kompromisni predlog, o katerem sta govorila s Ciprasom. Dodal je, da ta predlog krepi temelje Makedonije, njeno identiteto in je garancija za njeno večetničnost. Napovedal je tudi, da bodo o dogovorjenem imenu pripravili referendum, kar podpira tudi Grčija. Pred poslopjem je medtem manjša skupina ljudi protestirala proti pogajanjem o spremembi imena države, poroča Mia.

Mickoski pa je po pogovorih sporočil, da njegova stranka vztraja pri stališču, da ne pristajajo na spremembo ustave zaradi imena. "Predlog, ki ga je predstavil Zaev, pa zahteva spremembo ustave," je dodal.