profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaev in Cipras naj bi dosegla "velik preboj" glede novega imena Makedonije

Deli na:
Zaev in Cipras naj bi dosegla "velik preboj" glede novega imena Makedonije

Vodja opozicijske SDSM Zoran Zaev: "Treba se je zavedati, da pogoji za poštene volitve niso izpolnjeni." - Foto: Profimedia

Makedonski in grški premier Zoran Zaev in Aleksis Cipras sta v pogovorih o sporu o imenu ob robu vrha EU in Zahodnega Balkana v Sofiji dosegla velik preboj, je povedal premier Miro Cerar. Zaev je dejal novinarjem, da je možnost, o kateri se strinjata s Ciprasom, sprejemljiva za obe strani. Cipras pa je opozoril, da še ne moremo govoriti o dogovoru.

"Govorila sva o več možnostih in se strinjala glede ene, ki je sprejemljiva za obe strani," je poudaril Zaev, a ni pojasnil, za kakšno možnost gre. Dodal je, da bodo tako v Grčiji kot Makedoniji sledili pogovori o implementaciji rešitve, za katero sta se dogovorila. "Če je implementacija mogoča, najverjetneje imamo rešitev glede imena," je še povedal Zaev po poročanju tujih tiskovnih agencij.

"Ne moremo še govoriti o dogovoru," je kasneje na novinarski konferenci v Sofiji opozoril Cipras. Kot je dejal, sta z Zaevom prišla do ključne točke, a za rešitev je treba narediti več. Menil je, da sta strani pri iskanju rešitve za spor glede imena prehodili večji del poti, da pa je nekaj še ostaja.

Grški premier je še povedal, da bosta državi nadaljevali prizadevanja s ciljem doseči končni dogovor do konca junija. "Junij bo kritičen mesec," je ocenil. Makedonsko stran je ob tem pozval k hitremu razvoju dogodkov. Omenil je še možnost novega srečanja z Zaevom v začetku junija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi makedonski premier je izrazil upanje, da bodo rešitev imeli pred vrhom EU konec junija. "Če to ne bo mogoče, bomo nadaljevali prizadevanja za rešitev spora," je dodal.

EU bo junija odločala o začetku pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo. Za Makedonijo je največji problem spor z Grčijo glede imena, za Albanijo pa skrbi nekaterih članic s Francijo na čelu glede organiziranega kriminala v državi.



Slovenija ocenjuje, da si Makedonija in Albanija zaslužita začetek pogajanj, je spomnil Cerar. Ob tem je izpostavil, da je Zaev danes povedal, da sta s Ciprasom dosegla dogovor o imenu, ki bi lahko bil dokončen, ga pa morata potrditi še vsak v svoji državi.

"Kot je bilo rečeno, je narejen veliki preboj na ravni dveh premierjev. Ta hip smo lahko optimistični, a počakajmo, kako bo po povratku obeh premierjev v državi," je povedal Cerar ob robu vrha v Sofiji.

Slovenski premier je še izpostavil, da je bistvo današnjega srečanja v Sofiji v tem, da se vsi zavzemajo za stabilnost in evropsko perspektivo Zahodnega Balkana, čeprav za zdaj ni mogoče doseči dogovora o kakšnih datumih za vključitev teh držav v unijo.

Na vrhu so sicer po Cerarjevih besedah govorili zlasti o povezljivosti, tako na prometnem in energetskem kot na drugih področjih, kot sta sociala in kultura, sam pa je izpostavil digitalizacijo, ki se mu zdi izjemno pomembna za dobro povezljivost.

Premier je izpostavil tudi pomen sodelovanja na področju varnosti in migracij ter poudaril, da je Slovenija pomembno prispevala k zaprtju balkanske migracijske poti ter da jo v unijo prepoznavajo kot poznavalko regije.