900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Greenpeace razgalja svetohlinstvo udeležencev Davosa, ki mastno služijo s fosilnimi gorivi

Deli na:
Greenpeace razgalja svetohlinstvo udeležencev Davosa, ki mastno služijo s fosilnimi gorivi

Foto: Arhiv Svet24

Nekatere največje svetovne banke, zavarovalnice in pokojninski skladi so od leta 2015 skupaj vložili 1400 milijard dolarjev v podjetja, ki se ukvarjajo s fosilnimi gorivi, je včeraj opozorila okoljska organizacija Greenpeace. V izračunih so upoštevali zgolj podjetja, ki se udeležujejo Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu.

Podnebna kriza bo po pričakovanjih v ospredju foruma v Davosu, ki se je začela včeraj. Greenpeace je ob odprtju objavil poročilo, v katerem kritizira nekatera prisotna podjetja, da ne izpolnjujejo ciljev foruma glede izboljšanja razmer v svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Organizacija je preučila 24 bank, ki se predstavljajo v Davosu, in ugotovila, da so od leta 2015, ko je bil sklenjen pariški sporazum, v industrijo s fosilnimi gorivi investirale 1400 milijard dolarjev.

S pariškim sporazumom so se države zavezale, da bodo z zmanjševanjem izpustov toplogrednega plina in zniževanjem ogljičnega odtisa omejile dvig globalnih temperatur na letni ravni na manj kot dve stopinji Celzija.


Da bi se temperatura na letni ravni dvigala za največ 1,5 stopinje, bi morali do leta 2030 zmanjšati uporabo premoga za dve tretjini, do sredine stoletja pa na skoraj nič, opozarjajo pri Združenih narodih. A se izpusti kljub številnim opozorilom še vedno višajo, saj se dviga tudi potreba po energiji.

Izvršna direktorica Greenpeacea Jennifer Mordan je ocenila, da so finančne inštitucije sokrive za podnebne spremembe. "Banke, zavarovalnice in pokojninski skladi so prav tako odgovorni za podnebno krizo kot industrija s fosilnimi gorivi," je dejala za AFP.

Glede na poročilo je samo deset bank investiralo 1000 milijard dolarjev v fosilna goriva. Za isto ceno bi lahko podvojili svetovno kapaciteto solarne energije. "Industrija s fosilnimi gorivi potrebuje finančni sektor, ampak to ne velja obratno. Torej zakaj te banke, zavarovalnice in pokojninski skladi podpirajo umazano energijo," je vprašala Morganova, ki bo ta teden sodelovala v Davosu.

V Davosu se je včeraj začelo 50. jubilejno letno srečanje WEF, ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Marjan Šarec. Na eni najvplivnejših konferenc na svetu se zbirajo številni svetovni gospodarski in politični voditelji. Med njimi sta ameriški predsednik Donald Trump in nemška kanclerka Angela Merkel.