luka doncic anamaria goltes Svet24.si

FOTO: Anamaria objavila fotografijo in Luki ...

Screenshot 2021-07-26 at 20.06.43 Svet24.si

Izginil iz Janševega kroga: skrivnostni golfist ...

jevgenij-starkov Svet24.si

FOTO: Medved ga je pojedel vpričo prijateljev

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

lev Dobra karma

Vse lastnosti ljudi, ki jih levja krona krasi

Josip Tratnjak Njena.si

Ljubezen na vasi: Josipa dekle prevaralo pred ...

Svet

Madžarski vladi očitajo vohunjenje za novinarji

Deli na:
Madžarski vladi očitajo vohunjenje za novinarji

Peter Szijjarto - Foto: Reuters

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je danes zanikal poročanje svetovnih medijev, da so madžarske oblasti s pomočjo programske opreme Pegasus izraelskega podjetja NSO vohunile za madžarskimi novinarji in aktivisti. Povedal je, da je obveščevalna služba pristojnemu parlamentarnemu odboru pripravljena podati pojasnila.

Szijjarto je dejal, da je direktor madžarske obveščevalne službe IH zanikal, da bi ta uporabljala programsko opremo Pegasus. Služba, ki deluje pod okriljem zunanjega ministrstva, je pripravljena podati pojasnila parlamentarnemu odboru za nacionalno varnost, je poročal madžarski portal Telex.hu

Zasedanje tega odbora je sicer že zahtevala madžarska opozicija.

IH je sicer ena od petih madžarskih obveščevalnih služb. Ali bi lahko katera od drugih služb prek programa Pegasus nadzorovala posameznike, madžarski zunanji minister ni želel povedati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več svetovnih medijev je v nedeljo razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v okviru katere so z izraelsko vohunsko programsko opremo, ki jo kupujejo predvsem vlade, povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov. Zaenkrat ni znano, na koliko napravah je bil Pegasus podjetja NSO Group tudi nameščen, identificirali pa so več kot tisoč ljudi s seznama prizadetih.

Na seznamu je bilo tudi več kot 300 madžarskih telefonskih številk, ki so jih povezali z novinarji, odvetniki, poslovneži in aktivisti. Točnega števila okuženih ali napadenih telefonov nimajo, pri forenzični analizi šestih naprav so pri treh potrdili okužbo s Pegasusom, pri dveh pa poskus okužbe.

Loading...