klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Generalni sekretar ZN dramatično: Na kocki je človeštvo!

Deli na:
Generalni sekretar ZN dramatično: Na kocki je človeštvo!

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres - Foto: Reuters

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v torek dejal, da se svet sooča z največjo krizo po drugi svetovni vojni, saj pandemija novega koronavirusa ogroža vse človeštvo, prinaša recesijo, nestabilnosti, nemire in spopade. Pozval je k usklajenemu odgovoru na pandemijo in koncu političnih igric, ker je na kocki vse človeštvo.

Guterres je govoril ob objavi poročila ZN o socialno-ekonomskih posledicah koronavirusa in dejal, da mora biti odgovor enako velik, kot je kriza - v velikem obsegu, usklajen in celovit, države pa naj se držijo navodil Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Razvite države je pozval, naj nemudoma pomagajo manj razvitim pri utrditvi zdravstvenih sistemov.

Guterres je pozdravil mobilizacijo 5000 milijard dolarjev v razvitih državah za podporo lastnim gospodarstvom, hkrati pa pozval k sprejetju globalnega paketa za pomoč nerazvitim.

Poročilo vsebuje oceno Mednarodne organizacije dela (ILO), da bo zaradi koronavirusa izgubljenih med pet do 25 milijonov delovnih mest, kar pomeni med 860 milijonov do 3400 milijard dolarjev delavskih dohodkov.

Zaradi tega je naznanil sklad za obnovo in odgovor na covid-19 v podporo državam z nizkimi in srednjimi dohodki za boj proti krizi in za okrevanje po njej. Izrazil je upanje, da se bo mednarodna skupnost odzvala in pomagala milijonom beguncem, prebivalcev revnih predelov velikih mest na jugu in revnim ljudem v državah s srednjimi dohodki, ki jih je več kot v najmanj razvitih državah.

Guterres je podprl predlog francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ruskega predsednika Vladimirja Putina in nemške kanclerke Angele Merkel na zadnjem vrhu G20, da se sproži posebna pobuda za pomoč Afriki.