Revija Reporter
Svet

Švedski model: nobenih zaščitnih mask, zapiranja gospodarstva in histerije

Aleš Žužek

30. avg. 2020 20:00

Deli na:

Evropa je spomladi v strahu pred korono zdrvela v strogo karanteno, Švedi pa so bolj ali manj živeli normalno naprej brez zaščitnih mask.

Reuters

Švedska je v času pandemije novega koronavirusa za nasprotnike zapiranja gospodarstva in javnega življenja postala vzor, ki mu je treba slediti. Prav nasprotno menijo zagovorniki strogih zajezitvenih ukrepov. Za njih je (bil) švedski model skorajda zločin proti človeštvu.

Pišemo o tem, katerim velikim katastrofam se je Švedom uspelo izogniti v 20. stoletju in kako je to vplivalo na švedsko blaginjo.



Pišemo o tem, kako se Švedi pod vodstvom državnega epidemiologa Andersa Tegnella ni vključila v vojno proti nevidnemu sovražniku.

Pojasnimo, zakaj je virus prišel v švedske domove za ostarele in kakšna je povezava z znanjem švedskega jezika.


Pišemo o tem, kako so se spreminjale ocene o tem, koliko prebivalcev Stockholma je že prebolelo virus.

Pišemo tudi o tem, koliko Švedov je že umrlo zaradi koronavirusne bolezni.

Pojasnimo, kateri je eden največjih zadržkov epidemiologa Tegnella glede strogega zapiranja gospodarstva in javnega življenja.

Pišemo tudi o britanskem zgodovinarju in kolumnistu Daily Maila Dominicu Sandbrooku, ki je v začetku avgusta obiskal Švedsko in popisal svoja opažanja in misli o švedskem pristopu do pandemije novega koronavirusa.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24