favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gadafijev prijatelj Berlusconi: Sic transit gloria mundi

Deli na:
Gadafijev prijatelj Berlusconi: Sic transit gloria mundi

Foto: Reuters

Evropski voditelji v prvih odzivih na današnjo smrt libijskega samodržca Moamerja Gadafija izpostavljajo, da se je s tem končalo tudi neko obdobje. Predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije tako govorita o koncu zatiranja libijskega ljudstva in despotizma, italijanski premier pa o koncu vojne v Libiji.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso sta v sporočilu za javnost poudarila, da Gadafijeva smrt označuje konec obdobja despotizma in zatiranja, zaradi katerih so Libijci predolgo trpeli.

"Libija zdaj lahko obrne novo stran," sta zapisala Van Rompuy in Barroso. Ob tem sta pozvala libijski nacionalni prehodni svet, naj si prizadeva za spravni proces, ki bo v državi omogočil demokratično, mirno in pregledno tranzicijo oblasti.
 
"Vojne v Libiji je konec," pa je v odzivu na novice o smrti svojega nekdanjega tesnega zaveznika poudaril italijanski premier Silvio Berlusconi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Sic transit gloria mundi (Tako mineva slava sveta)," je dejal v latinščini.
 
Evropski poslanec iz Italije Mario Borghezio, ki s svojimi izjavami pogosto vznemirja javnost, pa je poudaril, da je bil Gadafi "velik voditelj in velik revolucionar". "Konec Gadafija, ki je umrl med bojem, obkrožen z najzvestejšimi privrženci, je nedvomno veličasten," je v sporočilu, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, zapisal poslanec.