Julian Assange Svet24.si

Julian Assange se bo lahko vrnil v Avstralijo

Svoboda Svet24.si

Tedenski horoskop: Usmerite misli v nekaj lepega ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

slovenski navijac - turska novinarka Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

Foto 1 Njena.si

Žena slovenskega pevca zaradi raka umrla stara 33...

slovenija navijaci Ekipa24.si

Vroče kalkulacije! Kaj se mora zgoditi, da ...

Svet

Tisoči na begu iz Gadafijeve trdnjave

Deli na:
Tisoči na begu iz Gadafijeve trdnjave

Foto: Reuters

Iz libijskega mesta Sirta, od koder prihaja pobegli libijski voditelj Moamer Gadafi, danes beži več tisoč ljudi, medtem ko se libijski uporniki pripravljajo na zavzetje mesta. Po navedbah tistih, ki zapuščajo mesto, se humanitarne razmere v Sirti slabšajo, številni pa so že umrli zaradi pomanjkanja zdravil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Civilisti iz Sirte množično odhajajo po nedeljski napovedi upornikov, da bodo začeli ofenzivo na eno zadnjih Gadafijevih trdnjav, ki se že več tednov upira zavzetju. Po podatkih Rdečega križa je iz pristaniškega mesta, kjer je živelo 70.000 ljudi, že odšlo več kot 10.000 prebivalcev, humanitarne razmere v Sirti pa so izredno slabe.

Gadafijev sin al Sadi, ki je pobegnil v Niger, je medtem zavrnil očitke o korupciji in ustrahovanju tistih, ki so protestirali proti Gadafijevemu režimu. Odločitev Interpola, da ga umesti na seznam najbolj iskanih zločincev, pa je označil za politično. Kot je zapisal v elektronskem sporočilu, ki ga je poslal ameriški tiskovni agenciji AP, je Interpol z njegovo uvrstitvijo na seznam priznal libijski nacionalni prehodni svet.