Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tisoči na begu iz Gadafijeve trdnjave

Deli na:
Tisoči na begu iz Gadafijeve trdnjave

Foto: Reuters

Iz libijskega mesta Sirta, od koder prihaja pobegli libijski voditelj Moamer Gadafi, danes beži več tisoč ljudi, medtem ko se libijski uporniki pripravljajo na zavzetje mesta. Po navedbah tistih, ki zapuščajo mesto, se humanitarne razmere v Sirti slabšajo, številni pa so že umrli zaradi pomanjkanja zdravil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Civilisti iz Sirte množično odhajajo po nedeljski napovedi upornikov, da bodo začeli ofenzivo na eno zadnjih Gadafijevih trdnjav, ki se že več tednov upira zavzetju. Po podatkih Rdečega križa je iz pristaniškega mesta, kjer je živelo 70.000 ljudi, že odšlo več kot 10.000 prebivalcev, humanitarne razmere v Sirti pa so izredno slabe.

Gadafijev sin al Sadi, ki je pobegnil v Niger, je medtem zavrnil očitke o korupciji in ustrahovanju tistih, ki so protestirali proti Gadafijevemu režimu. Odločitev Interpola, da ga umesti na seznam najbolj iskanih zločincev, pa je označil za politično. Kot je zapisal v elektronskem sporočilu, ki ga je poslal ameriški tiskovni agenciji AP, je Interpol z njegovo uvrstitvijo na seznam priznal libijski nacionalni prehodni svet.