profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gadafijev sin v hišnem priporu v Nigru

Deli na:
Gadafijev sin v hišnem priporu v Nigru

Foto: Reuters

Sadi Gadafi, eden od sinov ubitega libijskega samodržca Moamerja Gadafija, naj bi se v Nigru, kamor se je zatekel po koncu 42-letne vladavine njegovega očeta, nahajal v hišnem priporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je za arabsko televizijo Al Arabia danes povedal predstavnik prehodne vlade v Tripoliju, naj bi se predstavniki obeh držav najprej sestali s Sadijem Gadafijem, temu je sledila aretacija, potem pa naj bi ga odpeljali na neznano lokacijo.

Arabska televizija Al Arabia je v petek sicer objavila intervju s Sadijem Gadafijem, ki je povzročil precejšnje napetosti v odnosih med državama. Sin nekdanjega libijskega avtokratskega predsednika je namreč napovedal svojo vrnitev v Libijo, kjer po njegovih besedah vre množičen upor proti novim oblastem.
 
Libijska prehodna vlada je takoj zatem zahtevala izročitev Gadafija, za katerim je bila izdana tudi mednarodna tiralica. V Niger se je zatekel avgusta lani, tamkajšnje oblasti pa so do sedaj njegovo izročitev zavračale.
 
Kot je Gadafi še zatrdil v petkovem intervjuju, ima v domovini še vedno številne privržence, tudi v vrstah sedaj vladajočega nacionalnega prehodnega sveta. Prepričan je, da bo kmalu prišel dan, ko bodo Libijci prehodni svet zrušili. Kot je obljubil, pa po njegovi vrnitvi v domovino ne bo nobenih povračilnih ukrepov ali maščevalnih operacij.
 
Poznavalci ocenjujejo, da se nove oblasti v Tripoliju sicer zavedajo, da so v državi še navzoči ostanki Gadafijevega režima in da obstaja nevarnost njihove akcije, a možnosti vrnitve Sadija in širšega upora naj bi bile neznatne.