Revija Reporter
Svet

Evroskupina znova o Grčiji in prenovi območja evra

STA

12. mar. 2018 7:38 Osveženo: 7:38 / 12. 3. 2018

Deli na:

Finančni ministri držav v območju evra bodo danes znova razpravljali o izvajanju programa pomoči za Grčijo in prenovi območja evra, a bistvenih novic ni pričakovati. V Bruslju bo sicer po pričakovanjih tudi danes odmeval trgovinski spor EU in ZDA zaradi ameriške odločitve za zvišanje uvoznih carin za jeklo in aluminij.

V povezavi z Grčijo ni pričakovati bistvenih premikov. Konec februarja se je začel četrti in predvidoma zadnji pregled izvajanja tretjega programa pomoči, ki se izteče sredi avgusta.

Tudi v povezavi s prenovo območja evra ni pričakovati udarnih novic. Ministri naj bi v glavnem pripravili teren za razpravo na vrhu območja evra, ki bo 23. marca.

Razprava naj bi bila osredotočena na reformo evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki naj bi ga preobrazili v nekakšen evropski denarni sklad.

Se pa v torek na zasedanju finančnih ministrov EU pričakuje politični dogovor o zmanjševanju tveganj v bančnem sektorju, ki bi bil pomemben korak h končanju bančne unije.

Odločitve v povezavi z reformo območja evra je unija sicer napovedala za junij, pa še takrat je pričakovati le premike pri gradnji bančne unije in podrobnejši načrt za nadaljnje reforme.

Slovenijo bo na zasedanju zastopala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki se bo v torek v Bruslju udeležila tudi zasedanja vseh finančnih ministrov EU.