zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski poslanec grške Zlate zore je Turke primerjal s psi

Deli na:
Evropski poslanec grške Zlate zore je Turke primerjal s psi

Foto: Getty Images

Evropskega poslanca Elefteriosa Zinadinosa - člana grške neonacistične stranke Zlata zora, ki je v Evropskem parlamentu samostojni poslanec in ne pripada nobeni politični skupini - je danes zaradi njegovih rasističnih izjav na račun Turkov doletela ostra kazen.

Zinadinos je v dopoldanski razpravi o ponedeljkovem dogovoru na vrhu EU in Turčije izjavil, da je v strokovni literaturi zapisano, da so Turki umazani in pokvarjeni. Da so kot divji psi, ko se igrajo, ko bi se morali spopasti s svojimi sovražniki, pa zbežijo stran. In da je treba z njimi ravnati s trdo roko, odločno in neomajno.

To je bila, kot je ocenil predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, povsem nesprejemljiva izjava, ki predstavlja kršitev vrednot EU in terja takojšnje sankcioniranje. Kot je poudaril, je treba postaviti jasna pravila, da se določenih "rdečih črt" preprosto ne sme prestopiti, še posebej ne, ko gre za rasizem.

V skladu s 165. členom poslovnika Evropskega parlamenta je Schulz zato Zinadinosa nemudoma izključil iz dvorane. Velika večina poslancev je to odločitev pozdravila z glasnim aplavzom, več skrajno desnih poslancev pa z jeznimi vzkliki in kletvicami, a jih je Schulz utišal, saj ni dovolil nobene razprave. Zinadinos sprva ni hotel oditi, na koncu pa se je ob pogledu na varnostnike le vdal.

165. člen poslovnika daje predsedniku parlamenta med drugim pravico, da poslanca, ki moti delo parlamenta ali čigar ravnanje ni v skladu s pravili, če gre za izredno resne kršitve, nemudoma izključi iz dvorane za preostanek zasedanja. Temu mora nato v kratkem slediti zaslišanje poslanca, nakar mu predsednik določi ustrezno kazen.

Te dni sicer v Evropskem parlamentu odmeva tudi novica, da morata zaradi nedavnih izjav, da je upravičeno proti migrantom uporabiti tudi strelno orožje, če skušajo ti nezakonito prestopiti mejo, svojo politično skupino zapustiti člana nemške stranke Alternative za Nemčijo (AfD) Beatrix von Storch in Marcus Pretzell.

K temu ju je v torek zvečer pozvalo vodstvo skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) in jima dalo čas do konca marca, da sama izstopita, sicer bodo aprila odločali o njuni izključitvi. V skupini ECR, ki je tretja najmočnejša v Evropskem parlamentu, so med drugim poslanci britanskih torijcev, a tudi skrajno desnih Fincev in AfD.