mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski komisar De Gucht: Evropa se ne sme pustiti ustrahovati Kitajski

Deli na:
Evropski komisar De Gucht: Evropa se ne sme pustiti ustrahovati Kitajski

Foto: Reuters

Kitajska želi evropske države naperiti eno proti drugi, je v Pekingu poudaril evropski komisar za trgovino Karel De Gucht. "Imamo dolžnost zaščititi svoje interese," je poudaril in dodal, da se največje gospodarsko območje na svetu ne bi smelo pustiti ustrahovati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

De Gucht je bil letos tarča kritik, ker je predlagal uvedbo uvoznih dajatev na kitajske solarne panele. Več držav članic se je ustrašilo izbruha trgovinske vojne ter se izreklo proti dajatvam. Po kompromisnem dogovoru so bile dajatve uvedene izključno na uvoz pod določenimi pogoji.

Evropski komisar je danes sicer izrazil prepričanje, da "od Kitajcev ne dobiš ničesar, če si prijazen". Hitro pa je dodal, da isto velja tudi za drugo stran. "Povedati želim, da stojimo za našimi interesi in oni stojijo za svojimi," je poudaril in dodal, da bi morala EU glede na svojo vlogo v svetovnem gospodarstvu biti bolj odločna.

ZDA so največje svetovno gospodarstvo, Kitajska pa je med posameznimi državami na drugem mestu. A bruto domači proizvod vseh držav članic EU skupaj malenkost presega ameriškega ter je približno enkrat večji od kitajskega, izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP.

De Gucht je tako mnenja, da Kitajska ne bi smela igrati pretirane vloge v celotni politiki EU. "Evropska trgovinska politika ni osredotočena le na Kitajsko," je poudaril. "Dojemati bi jih morali kot katerega koli drugega trgovinskega partnerja. Velikega, da, a ne največjega," je opozoril.

Po mnenju komisarja bosta EU in Kitajska sčasoma sklenili prostotrgovinski sporazum. A investicijski sporazum mora biti prvi, je opozoril, to pa bi lahko trajalo več let, odvisno od pripravljenosti Kitajske na odpiranje trga.

EU in Kitajska sta v četrtek na vrhu voditeljev unije in azijske velesile v Pekingu začeli pogajanja o investicijskem sporazumu. Ta naj bi pokrival zaščito investicij in dostop do trgov in naj bi pomagal okrepiti investicijske tokove v obeh smereh.

De Gucht se je sicer distanciral od navedbe kitajskega premiera Li Keqianga, ki je v četrtek dejal, da bosta obe strani skupaj delali na povečanju menjave na 1000 milijard dolarjev do leta 2020. Po mnenju komisarja je takšna številka, ki bi pomenila skoraj podvojitev sedanje trgovine, na tako kratek rok težko verjetna.

"Videli bomo, kaj nam bo trgovina prinesla, a ta številka ni nekaj, o čemer bi se pogajali," je poudaril in dodal, da v dogovorjenih gradivih česa takšnega ni.

De Gucht je poudaril, da bo Evropska komisija v pogajanjih uveljavila ves svoj vpliv, da bi dosegla čim širši dostop do kitajskega trga za evropska podjetja. Evropsko gospodarstvo se namreč že dalj časa pritožuje nad številnimi omejitvami, na katere naleti na Kitajskem, ter nad nepravičnimi pogoji konkurence, pomanjkanjem transparentnosti in nedelovanjem pravnega sistema.

EU je sicer največja trgovinska partnerka Kitajske, medtem ko je azijski velikan drugi največji za unijo. Dvostranska menjava je leta 2012 dosegla 546 milijard dolarjev, pri čemer ima Kitajska precejšen presežek.