Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropa se trese - grška vlada je podprla referendum o dogovoru za rešitev evra

Deli na:
Evropa se trese - grška vlada je podprla referendum o dogovoru za rešitev evra

Foto: Reuters

Grška vlada je zgodaj davi podprla predlog premiera Georgea Papandreuja o referendumu glede novega dogovora za celovito rešitev evra. Kot je po sedemurnem izrednem srečanju grških ministrov sporočil tiskovni predstavnik vlade Eilas Mosijalos, bo referendum kakor hitro bo možno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Premier je na izrednem srečanju članov svoje vlade, ki ga je sklical v torek zvečer, vztrajal, da je referendum potreben. "Referendum bo dal jasen mandat, pa tudi jasno sporočilo v in zunaj Evropske unije o naši evropski poti in našem članstvu v območju evra," je poudaril. "Če ljudje ne bodo hoteli novega dogovora, ne bo sprejet," je ponovil. Dodal je, da so mu pri njegovih odločitvah pomagali evropski kolegi, ki so tudi izrazili podporo prizadevanjem njegove države.

Papandreu je razpis referenduma nepričakovano napovedal v ponedeljek zvečer. Obenem je napovedal tudi glasovanje o zaupnici, ki naj bi bilo v petek in so ga ministri prav tako potrdili davi. Vlada je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug prepričana, da bo znova dobila zaupnico in bo lahko nadaljevala svoje načrte.
 
Papandreujeva vladajoča stranka Pasok ima sicer v 300-članskem parlamentu v Atenah le tesno večino dveh glasov.
 
Papandreu se bo o referendumu in prejšnji teden dogovorjenih ukrepih za rešitev evra danes v francoskem Cannesu pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem ter vodji evropskih institucij in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).