Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Samaras dobil mandat za sestavo grške vlade

Deli na:
Samaras dobil mandat za sestavo grške vlade

Foto: Reuters

Grški predsednik Karolos Papuljas je danes Antonisu Samarasu, vodji stranke Nova demokracija, ki je zmagala na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Grčiji, podelil mandat za sestavo vlade, poročajo tuje tiskovne agencije. Samaras je izrazil prepričanje, da mu bo uspelo oblikovati vlado.

"Poskusil bom oblikovati vlado narodne enotnosti, ki bo dolgega diha," je dejal Samaras po prejemu mandata. Dejal je, da bi v vladi lahko sodelovale vse stranke, ki "verjamejo v evropsko usmeritev države in v evro" in ki se strinjajo, da mora Grčija izpolnjevati mednarodne obveznosti.

Samaras se je hkrati zavzel za spremembo varčevalnih ukrepov, "tako da bi lahko rešili vprašanje brezposelnosti in druge probleme".

Konservativna Nova demokracija je na nedeljskih volitvah dobila nekaj manj kot 30 odstotkov glasov in kot zmagovalka volitev bo prva poskusila sestaviti vlado.

Predsednik Papuljas je tik pred srečanjem s Samarasom v Atenah dejal, da je "nujno", da se grške politične stranke še danes dogovorijo o sestavi nove vlade.

"Vlado je nujno oblikovati, država ne more biti brez nje. Upam, da bo prevladal nacionalni interes," je dejal predsednik.

Vodja Nove demokracije, ki ima zdaj tri dni časa za oblikovanje koalicije, naj bi se še danes sestal z vodji drugih političnih strank. Predvideno je tudi srečanje z vodjo stranke Siriza, ki zavrača mednarodne zaveze Grčije, na nedeljskih volitvah pa je zasedla drugo mesto, Aleksisom Ciprasom.


Če Samarasu ne bi uspelo oblikovati vlade, bi v skladu z grško zakonodajo drugi poskus pripadel prav Ciprasu.

Po pričakovanjih bo sicer Samaras vlado poskusil sestaviti s socialistično stranko Pasok, ki je na volitvah dobila nekaj čez 12 odstotkov glasov, tako kot Nova demokracija pa obljublja izpolnjevanje zavez, ki jih je Grčija dala v zameno za mednarodno finančno pomoč.

Stranki, ki grško politično sceno obvladujeta že desetletja, imata skupaj dovolj glasov za oblikovanje vladne koalicije, čeprav je vodja Pasoka Evangelos Venizelos v nedeljo dejal, da bi morali v Grčiji sestaviti vlado narodne enotnosti, v kateri bi bila tudi Siriza.

Ta vseskozi zavrača sodelovanje v vladi, ki bi pristala na nadaljnje izpolnjevanje zavez, ki jih je dala Grčija v zameno za finančno pomoč, njen vodja Cipras pa je že napovedal, da bodo ostali v opoziciji.

Cipras je v odzivu na izid volitev tudi dejal, da je "nesveta aliansa" iz Grčije in od zunaj poskušala preprečiti, da bi njegova stranka dobila preveliko moč. Siriza naj bi imela v parlamentu 71 poslancev.

V Grčiji so bile prvič predčasne volitve že 6. maja, a se po njih stranke niso mogle dogovoriti o oblikovanju vlade, zato so v nedeljo sledile nove volitve.

Izid volitev so z nestrpnostjo pričakovali v drugih državah EU oziroma območja evra, saj bi morebitna zmaga Sirize pomenila, da Atene ne bodo več izpolnjevale mednarodnih obveznosti, to pa bi lahko vodilo tudi v odhod Grčije iz območja evra.