stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU: Vse alternative davku na bančne vloge za Ciprčane veliko slabše

Deli na:
EU: Vse alternative davku na bančne vloge za Ciprčane veliko slabše

Foto: Reuters

Vse alternative davku na bančne depozite bi bile za Ciprčane veliko veliko slabše, so danes opozorili viri pri EU. Na potezi je Ciper, ki mora sam odločiti, kako bo porazdelil davek, da bo zbral 5,8 milijarde evrov; dokler bo finančni učinek enak, so spremembe dogovora evroskupine sprejemljive, so še pojasnili viri.

Evroskupina je v noči s petka na soboto v okviru dogovora o do desetih milijardah evrov pomoči Cipru določila, da bo za depozite nad 100.000 evrov veljal 9,9-odstotni davek, za depozite pod 100.000 evrov pa 6,75-odstotni davek.

Ciprske oblasti sedaj razmišljajo o znižanju davka za depozite pod 100.000 evrov na tri odstotke ali celo manj, za depozite od 100.000 in 500.000 evrov na deset odstotkov, za depozite nad 500.000 evrov pa na 12 odstotkov.

Tudi če se Ciper odloči za ničelni davek na vloge malih varčevalcev in ustrezno zviša davek na visoke depozite, je to za Evropsko komisijo sprejemljivo, dokler je končni finančni učinek 5,8 milijarde evrov, pravijo viri.

Davek na depozite bo sicer veljal tako za rezidente kot nerezidente Cipra, a samo za račune v ciprskih bankah, ne za račune v podružnicah ciprskih bank drugod, so še pojasnili viri.

V EU tudi zatrjujejo, da je ciprski primer zaradi velikosti tamkajšnjega bančnega sektorja enkraten in da ni mogoče vleči vzporednic z nobeno drugo državo, tako da bo ta davek veljal samo za Ciper in za nobeno drugo članico območja evra.

Odločitev o obdavčitvi bančnih vlog sproža pomisleke, da gre pri tem ukrepu za kršitev evropske direktive iz leta 2008, ki predvideva zavarovanje bančnih depozitov do 100.000 evrov v primeru propada bank.


V Bruslju te očitke odločno zavračajo, češ da se direktiva nanaša na zavarovanje vlog v primeru propada bank, v primeru Cipra gre pa za problem države z bančnim sektorjem, ki je nesorazmerno velik in neprimerljiv s katerim koli bančnim sektorjem v članici EU.

Ciprski parlament, ki mora sprejeti zakon za uveljavitev novega davka na bančne depozite, je glasovanje o tem zakonu preložil na torek. To je že druga preložitev, saj bi moral parlament po prvotnih načrtih o zakonu glasovati v nedeljo.

Danes je sicer na Cipru praznik, tako da so banke zaprte. Pri tem se omenja možnost, da bi ciprske oblasti sprejele izredni ukrep, s katerim bi zaprtje bank podaljšale, dokler bo to potrebno. Po nekaterih navedbah naj bi bile zaprte do petka.

Obdavčena vsota se bo z računov odtegnila takoj ob odprtju bank, do takrat pa bo zamrznjena, je po koncu evroskupine v soboto zjutraj pojasnil član izvršilnega odbora Evropske centralne banke Jörg Asmussen.

Po glasovanju o davku na bančne depozite v ciprskem parlamentu bo predvidoma še en izredni sestanek evroskupine, po pričakovanjih telefonska konferenca, na kateri naj bi članice območja evra preučile spremembe programa in jih potrdile, če bodo sprejemljive.

Kritike na dogovor evroskupine o programu pomoči za Ciper sicer kar dežujejo. Oglasil se je tudi bivši dolgoletni šef evrskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, ki pravi, da je prvi dogovor brez njega pomanjkljiv.

Kritični so tudi v Evropskem parlamentu, tako vodja odbora za denarne in gospodarske zadeve Sharon Bowles kot prvak evropskih socialistov Hannes Swoboda, ki pravi, da je dogovor o programu pomoči za Ciper "kaotičen in protisocialen".