franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi razmišlja o spremembi imena

Deli na:
NSi razmišlja o spremembi imena

Foto: Bobo

Svet NSi razpravlja zlasti o pripravah na kongres, ko bodo odločali o spremembi imena iz NSi - krščanska ljudska stranka v NSi - krščanski demokrati. Govora je tudi o aktualnih zadevah. Davka na nepremičnine stranka po vsej verjetnosti ne bo podprla, bo pa predlagala isto stopnjo davka v gospodarstvu in energetiki ter nižji davek za velike družine.

Kot je ob robu seje sveta pojasnila predsednica NSi Ljudmila Novak, se pogovarjajo zlasti o predvidenih spremembah statuta, ki jih bo stranka sprejemala na programskem kongresu 9. novembra na Vranskem. Glavna sprememba bo drugi del imena stranke, ki bi se po novem imenovala NSi - krščanski demokrati. S tem po njenih besedah postavljajo "nek most med preteklostjo in sedanjostjo" ter hkrati želijo poudariti pomen krščanske demokracije v Evropi.

"Naša povezava s krščansko demokracijo v Evropi je zelo intenzivna, tudi naše vrednote so takšne in želimo povedati, da je NSi odgovor na mnoga nerešena vprašanja, ki ga mi ponujamo kot krščanski demokrati," je dodala Novakova.

Na kongresu bodo sprejeli tudi kongresno izjavo s smernicami za prihodnje delovanje. Krščanska demokracija govori o tržnem socialnem gospodarstvu, torej umiku države iz podjetij, prav tako v stranki zagovarjajo nizke davke, na področju zaposlovanja pa v ospredje postavljajo mlade in potrebo po bolj celostni obravnavi problematike zaposlovanja, je povedala predsednica NSi.

Člani sveta stranke razpravljajo tudi o aktualnih političnih in gospodarskih zadevah, predvsem o predvidenem davku na nepremičnine, predlogu proračunov za prihodnji dve leti ter o tem, kako naprej.

Ob tem je Novakova dejala, da NSi zakona o davku na nepremičnine po vsej verjetnosti ne bo podprla, bodo pa vložili nekaj dopolnil. Spomnila je na predlog NSi, da bi bili davka oproščeni sakralni objekti in gasilski domovi, kar da je vlada nekako že sprejela. A v stranki menijo, da je takšnih nesorazmerij, ki jih je treba odpraviti, še več. Po oceni Novakove bi morali biti oproščeni davka tudi vrtci, šole in kulturni objekti.

Poslanci NSi bodo predlagali dopolnilo, ki bo izenačevalo stopnjo davka za objekte v gospodarstvu in energetiki, saj so posamezni energetski lobiji dosegli, da bo davek na energetske objekte precej manjši kot na druge gospodarske objekte. Predlagali bodo tudi nižji davek za velike družine, ker te potrebujejo več prostora, je napovedala Novakova.

Beseda je sicer tekla tudi o za prihodnji mesec napovedanem sestanku parlamentarnih strank pri predsedniku republike Borutu Pahorju glede ukrepov za izhod iz krize. Spodbuda za sklic takšnega sestanka je namreč prišla iz vrst NSi, saj so Pahorja nedavno pozvali k sklicu partnerstva za izhod iz krize.

Ena od tem na včerajšnji seji so bile še priprave na evropske volitve prihodnje leto. Z evidentiranjem kandidatov v NSi zaključujejo 1. novembra, je pa evidentiranih kandidatov že precej, med njimi je poleg Novakove tudi sedanji evropski poslanec Lojze Peterle. Kot je dodala Novakova, pa vrstni red še ni določen.