stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada: Dvig DDV s 1. julijem; kriznega davka še ne bo

Deli na:
Vlada: Dvig DDV s 1. julijem; kriznega davka še ne bo

Foto: Bobo

Vlada se je odločila, da s 1. julijem zviša davek na dodano vrednost (DDV), zaenkrat pa še ne bo uvedla kriznega davka. Z letom 2014 bo uvedla davek na nepremičnine in ustavila zniževanje davka od dohodkov pravnih oseb, med drugim pa predlaga tudi zvišanje sodnih taks in davek na srečke.

Skupaj to pomeni 540 milijonov evrov dodatnih proračunskih prihodkov, enak znesek varčevanja pa je predviden tudi na odhodkovni strani, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala premierka Alenka Bratušek.

"Zavedamo se, da noben dvig davka ne vpliva pozitivno na gospodarstvo. Izbrali smo takšnega, ki najmanj negativno vpliva na gospodarsko rast," je predlagano zvišanje DDV pojasnila Bratuškova.

Kot je pred sejo vlade povedal predsednik DL Gregor Virant, naj bi se splošna stopnja DDV zvišala z 20 na 22 odstotkov, znižana pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Zaradi razmerja med splošno in znižano stopnjo se mora dvigniti tudi znižana, je pojasnila Bratuškova.

Za povprečno družino bo to po besedah Bratuškove pomenilo 2,30 evra dodatnih stroškov na mesec. Seveda pa ni nujno, da se ves dvig prelije v cene, je menila.

Premierka je pojasnila, da se vlada na koncu ni takoj odločila za krizni davek na prihodke. To je pojasnila s tem, da gre za začasni in ne trajni strukturni ukrep.



Vlada si je do konca leta vzela čas, da z vsemi ključnimi deležniki v javnem sektorju doseže dogovor o strukturnem znižanju javne porabe, zato da tudi prihodnje leto ne bi bilo treba uvesti kriznega davka. Ta davek po pojasnilih premierke tako ostaja rezerva, če do tega dogovora ne bo prišlo.

Minister za finance Uroš Čufer je povedal, da Slovenija za uravnoteženje javnih financ potrebuje trajne ukrepe v višini okoli milijarde evrov.

Večina ukrepov mora biti po njegovem prepričanju na strani odhodkov in vlada na koncu cilja na dve tretjini ukrepov na strani odhodkov. Trenutno je razmerje 50:50. Ukrepi zato po ministrovih besedah še niso dokončni.

Še posebej pomembno pa se Čuferju zdi, da so ukrepi trajne narave, saj je tudi kriza po njegovem prepričanju trajne narave. Ni prav, da sprejemamo začasne ukrepe in upamo, da se bodo stvari spremenile, meni minister. Z današnjimi spremembami prvih osnutkov se je tehtnica nagnila v korist trajnih ukrepov, je dodal.

Pomembno pa je tudi, tako Čufer, da je razdelitev bremen pravična. V nasprotnem primeru se namreč ukrepi težje uveljavijo, je pojasnil. Poleg tega morajo imeti ukrepi čim manjši vpliv na gospodarsko rast in morajo biti hitro izvedljivi, je dodal.