Revija Reporter
Svet

Theresa May bo izvedela, ali bo Evropa sprejela njeno prošnjo za preložitev brexita

STA

21. mar. 2019 5:55

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Voditelji članic EU bodo danes v Bruslju razpravljali o preložitvi brexita. Britanska premierka Theresa May predlaga preložitev do 30. junija, kar pa sproža številna pravna in politična vprašanja za EU. Vprašanje trajanja preložitve je še odprto. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk poziva k potrpežljivosti in dobri volji na tej ključni točki.

Britanska premierka je dan pred vrhom v pismu Tusku opredelila dve prošnji: naj sedemindvajseterica potrdi dogovor Združenega kraljestva in Evropske komisije iz Strasbourga o dodatnih zagotovilih glede spornega irskega varovala ter naj se brexit preloži do 30. junija.

Tusk je sporočil, da je krajša preložitev mogoča, a da je pogoj zanjo pozitivno glasovanje o ločitvenem sporazumu v britanskem parlamentu.

Dokončne odločitve danes ni pričakovati. Izredni vrh o brexitu naslednji teden za zdaj ni predviden. V primeru pozitivnega glasovanja v britanskem parlamentu prihodnji teden je mogoče odločitev o preložitvi sprejeti po pisnem postopku, je pojasnil Tusk.

Ob odštevanju dni do načrtovanega brexita 29. marca obstajajo trije scenariji: brexit brez dogovora, krajša preložitev, ki se zdi najverjetnejša, ter daljša preložitev, ki je ni pričakovati.

Daljša preložitev bi namreč terjala bistven nov element, na primer nov referendum o brexitu ali znatno spremembo britanskih stališč glede narave odnosa z EU po brexitu, kot je na primer odločitev, da ostane v carinski uniji oziroma notranjem trgu.

Brexit bo zasenčil druge teme dvodnevnega vrha, ki se ga bo udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec. Med ostalimi temami bodo sicer v ospredju odnosi s Kitajsko.