mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU in London kličeta Zuckerberga na zagovor zaradi zlorabe Facebookovih podatkov

Deli na:
EU in London kličeta Zuckerberga na zagovor zaradi zlorabe Facebookovih podatkov

Foto: Profimedia

Tako Evropski parlament kot parlament v Londonu želita, da jima pojasnila v zvezi z domnevno zlorabo podatkov uporabnikov Facebooka prek britanskega podjetja Cambridge Analytica pojasni direktor Facebooka Mark Zuckerberg. S preiskavo obtožb se v obeh parlamentih ukvarjata pristojna odbora.

"Marka Zuckerberga smo povabili v Evropski parlament," je včeraj tvitnil njegov predsednik Antonio Tajani. Kot je dodal, mora Facebook "pred predstavniki 500 milijonov Evropejcev pojasniti, da ne uporabljajo osebnih podatkov za manipuliranje demokracije".

S primerom se ukvarja odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, ki je že poslal pismo Facebooku s pozivom k pričanju pred parlamentarnim telesom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Evropski komisiji so že v ponedeljek obsodili domnevno zlorabo podatkov v politične namene v ZDA kot grozljivo. Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova si želi o aferi s predstavniki Facebook pogovoriti že ta teden med obiskom v Washingtonu.

Pojasnila od Facebooka terjajo tudi v britanskem parlamentu. Pristojni parlamentarni odbor je včeraj prav tako povabil Zuckerberga, naj pojasni očitke.

Tako Facebook kot Cambridge Analytica sta se znašla pod drobnogledom javnosti in oblasti, potem ko je nekdanji sodelavec britanskega podjetja zatrdil, da so prek osebnostnega vprašalnika na Facebooku zbrali ogromno količino osebnih podatkov.



V vprašalniku je sodelovalo 270.000 ljudi, prek njihove mreže prijateljev pa so brez neposredne privolitve prišli do podatkov približno 50 milijonov uporabnikov Facebooka. Cambridge Analytica naj bi nato zbrane podatke uporabil za psihološko profiliranje ljudi z namenom vplivanja na izid predsedniških volitev v ZDA leta 2016 v prid trenutnega predsednika Donalda Trumpa.

Preiskavo dogajanja je sprožila tudi ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC). Njen morebiten rezultat bi bil lahko velikanska kazen za Facebook, do 40.000 dolarjev na dan za posamezno kršitev, poroča Washington Post.

Cambridge Analytica je nato včeraj s položaja začasno suspendirala direktorja Alexandra Nixa. Ta se je namreč medtem zapletel še v škandal z britansko televizijo Channel 4, ki ga je pod krinko posnela, kako razpravlja o neokusnih načinih, na katere bi lahko njegovo podjetje pomagalo strankam pri usmerjanju volilnih kampanj.

Nixa so na kamero ujeli, kako se hvali z uporabo podkupnin in nastavljanjem raznih pasti z namenom vplivanja na izide volitev. Med drugim omenja podtikanje lažnih poročil na spletu, najemanje tajnih podizvajalcev in vzpostavljanje lažnih ustanov in spletnih strani za zbiranje podatkov.

"Nedavne izjave gospoda Nixa, ki jih je na skrivaj posnel Channel 4, in druge obtožbe ne predstavljajo vrednot ali delovanja podjetja in njegov suspenz odraža resnost, s katero gledamo na to kršitev," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa včeraj v izjavi sporočil upravni odbor podjetja.