zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Parlament EU bo glasoval o zamrznitvi turških pristopnih pogajanj z EU

Deli na:
Parlament EU bo glasoval o zamrznitvi turških pristopnih pogajanj z EU

Foto: Reuters

Evropski parlament bo danes glasoval o zamrznitvi turških pristopnih pogajanj z EU, turški predsednik Erdogan parlament obtožuje varovanja teroristov,

Čeprav mnenje parlamenta ne bo zavezujoče, pa tudi članice EU so večinoma proti ustavitvi pogajanj, bi lahko glasovanje za ustavitev pristopnega procesa dodatno ohladilo odnose z Ankaro. Turčija poudarja, da glasovanje zanjo ne bo imelo nobene vrednosti.

Glavne politične skupine v Evropskem parlamentu so se sicer v torkovi razpravi zavzele za zamrznitev pogajanj zaradi julijskega spodletelega puča v Turčiji, ki so mu sledile čistke v vojski in javni upravi ter ukrepanje proti kritikom oblasti. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je ob tem posvarila, da bi z zamrznitvijo turških pristopnih pogajanj izgubili obe strani.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo sporočil, da glasovanje Evropskega parlamenta o prekinitvi pristopnih pogajanj s Turčijo zanj nima nobene vrednosti. "Že to, da se Evropski parlament odloči za takšno glasovanje, daje vtis, da varuje teroristične organizacije in stoji na njihovi strani," je poudaril.

Turčija je uradno zaprosila za članstvo v EU leta 1987, pristopna pogajanja pa so se začela leta 2005, čeprav si je Ankara prizadevala postati del unije že od 60. let prejšnjega stoletja.



Turčija in EU sta se marca dogovorili za pospešitev pristopnih pogovorov, in sicer v okviru dogovora o upravljanju migracijskih tokov, prav tako sta se dogovorili za finančno pomoč Turčiji za sirske begunce, ki živijo na turških tleh, in pospešitev procesa vizumske liberalizacije.

A po neuspelem julijskem udaru EU zaskrbljeno spremlja poteze predsednika Erdogana, kot so razmišljanje o ponovni uvedbi smrtne kazni, kršitve svobode izražanja in zapiranje medijev, aretacije visokih članov opozicije in pridržanja številnih poslancev. To mnenju unije slabi pravno državo in spoštovanje človekovih pravic ter spodkopava parlamentarno demokracijo, zato je v zraku možnost prekinitve pristopnih pogajanj s Turčijo.

Večina članic unije je sicer proti zamrznitvi pristopnega procesa. Med njimi je tudi Slovenija. Kot je prejšnji teden pojasnil vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec, je treba pustiti odprta vrata in nadaljevati dialog s Turčijo, saj se s prekinitvijo dialoga razmere zagotovo ne bi izboljšale ne v Turčiji ne v regiji.

Erdogan je nedavno pozval k napredku v turških pristopnih pogajanjih do konca leta, v nasprotnem primeru pa zagrozil z razpisom referenduma o prekinitvi pristopnih pogajanj.