kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski parlament bo z odločanjem o dogovoru o brexitu počakal na London

Deli na:
Evropski parlament bo z odločanjem o dogovoru o brexitu počakal na London

Foto: Reuters

Evropski parlament o novem dogovoru o brexitu ne bo glasoval, dokler ga ne bo potrdil britanski parlament, je včerraj v Strasbourgu povedal tiskovni predstavnik Evropskega parlamenta Jaume Duch. To pomeni, da evropski poslanci o dogovoru najverjetneje ne bodo odločali ta teden, je pa možno izredno zasedanje parlamenta o tem prihodnji teden.

Če se bo izkazalo, da je glasovanje potrebno pred 31. oktobrom, ko je trenutno določen rok za brexit, bo to pomenilo, da se bo Evropski parlament sešel prihodnji teden v Bruslju, je novinarjem še pojasnil Duch pred začetkom plenarnega zasedanja parlamenta.

"Evropski parlament ni tisti, ki bo uničil ali skušal pospešiti ali upočasniti proces, ki je trenutno v rokah britanskih institucij," je dejal Duch. Poudaril je še, da bo Evropski parlament zadnji člen v procesu ratifikacije dogovora.

To odločitev glede glasovanja je zatem formalno sprejela konferenca predsednikov parlamenta, ki jo sestavljajo predsednik parlamenta David Sassoli in vodje političnih skupin in ki se je sešla ob 18. uri.


"Evropski parlament bo zdaj začel postopek v odboru za ustavne zadeve, ki bo preučil dogovor," je po srečanju sporočil Sassoli. Dodal je, da se bo konferenca predsednikov znova sešla v četrtek, ko bo ponovno ocenila stanje glede brexita.

"Še naprej bomo delovali mirno in odgovorno ter hitro napredovali, če bo to treba. To je naša dolžnost," je še poudaril predsednik parlamenta. Ob tem je ponovil, da bo Evropski parlament zadnji, ki bo imel besedo pri potrjevanju dogovora o brexitu, še piše v sporočilu za javnost Evropskega parlamenta.

Nasvet, naj Evropski parlament z glasovanjem počaka na odločitev Westminstra, je vodjem političnih skupin dala posebna parlamentarna skupina za brexit. "Zdaj je na vrsti britanski parlament, da se odloči," je poudaril vodja posebne skupine Guy Verhofstadt.

Evropski parlament je sprva predvidel, da bo o ločitvenem sporazumu, doseženem prejšnji teden, odločal ta četrtek, zadnji dan plenarnega zasedanja v Strasbourgu. A britanska poslanska zbornica je v soboto podprla dopolnilo, s katerim so preložili dokončno potrditev dogovora do sprejetja potrebne zakonodaje.