Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan grozi nasprotnikom: Polomil vam bom roke

Deli na:
Erdogan grozi nasprotnikom: Polomil vam bom roke

Foto: Reuters

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je v nedeljo zagrozil svojim političnim nasprotnikom, da jim bo "polomil roke", če bodo korupcijski škandal, ki je izbruhnil v minulih dneh, izkoristili za politične napade nanj. Medtem pa so se v Carigradu že začeli množični protesti z zahtevami po odstopu celotne vlade.

Po korupcijskem škandalu, v katerega so vpleteni tudi sinovi nekaterih ministrov, je Erdogan ocenil, da gre za grob napad na njegovo vlado in je že odstavil več visokih policijskih uradnikov. "Vsak naj ve, kje mu je mesto," je dejal v nedeljo pred podporniki svoje Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v mestu Giresun na črnomorski obali.

"Kdor si nam bo drznil škodovati, kdor bo podžigal ali postavljal pasti v tej državi, mu bomo polomili roke," je dejal predsednik turške vlade, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem je v Carigradu množica več tisoč protestnikov zahtevala njegov odstop in odstop celotne vlade. Posredovala je tudi policija, ki je uporabila tudi solzivec in vodne topove.

V korupcijskem škandalu je tožilstvo doslej obtožilo 24 oseb, med njimi tudi sinova notranjega ministra Muamerja Gulerja in gospodarskega ministra Zaferja Caglayana. Zaradi škandala je Guler Erdoganu že ponudil odstop.

Policija je sicer v torek skupno priprla več kot 50 ljudi, med njimi tudi prvega moža turške banke v državni lasti Halkbank, Suleymana Aslana, pri katerem so doma zasegli 4,5 milijona dolarjev v gotovini, skritih v škatlah za čevlje, so poročali turški mediji.

Gre za največji korupcijski škandal, povezan s sodelavci premiera Erdogana, ki je na oblasti od leta 2002. Erdogan pa se je na razkritja ostro odzval in ocenil, da gre za napad na njegovo vlado. Namesto podpore boju proti korupciji je odstavil številne vodilne policiste. Skupno naj bi jih zaradi "zlorabe položaja" odstavili kar 70, med njimi tudi načelnika policije v Carigradu.

V ozadju afere naj bi sicer stal spor med Erdoganom in njegovim nekdanjim zaveznikom Fethullahom Gulenom. Vplivni islamski klerik, ki živi v izgnanstvu v ZDA, ima namreč še vedno precejšen vpliv v turški policiji, tajnih službah in sodstvu.

Turški mediji so poleg tega ugibali, da so k aferi svoje prispevale tudi ZDA, ki naj bi jih razjezile sporne transakcije Halkbank z Iranom. Ankaro naj bi večkrat pozvale, naj prekine nezakonite posle, a niso naletele na posluh. ZDA so to zanikale.