pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Abas Izraelu očita genocid, Netanjahu krepi napade

Deli na:
Abas Izraelu očita genocid, Netanjahu krepi napade

Foto: Reuters

Izrael bo še dodatno okrepil napade na gibanje Hamas na območju Gaze in palestinski borci bodo za svoje raketiranje Izraela "plačali visoko ceno", je po pogovorih z izraelskim varnostnim vrhom včeraj zatrdil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Palestinski predsednik Mahmud Abas je medtem Izrael obtožil, da v Gazi izvaja "genocid".

"Odločili smo se, da še dodatno okrepimo napade na Hamas in na teroristične organizacije v Gazi (...) Vojska je pripravljena na vse možnosti (...) Hamas bo plačal visoko ceno za streljanje raket na izraelske državljane. Varnost državljanov Izraela je prva in glavna," so sporočili iz Netanjahujevega kabineta.

V nasilju v zadnjih dveh dneh je bilo po podatkih reševalnih služb ubitih že skupno 43 Palestincev, več kot 370 je bilo ranjenih. Med ubitimi naj bi bilo devet otrok in šest žensk ter vsaj en skrajnež. Vsaj štirje izraelski napadi naj bi v celoti zgrešili svoje tarče, saj so terjali le življenja žensk in otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripadniki Hamasa so medtem na izraelske cilje izstrelili skupno kakih 165 raket. Nekaj jih je doseglo Tel Aviv in Jeruzalem ter celo mesto Hadera, ki je od Gaze oddaljeno več kot 100 kilometrov. Številne rakete sicer prestreže izraelski protiraketni sistem Železna kupola (Iron Dome).

Dve raketi sta po navedbah izraelske vojske včeraj padli blizu mesta Dimona, kjer se nahaja ena od dveh izraelskih jedrskih elektrarn. Vojska je sporočila, da so eno raketo prestregli, dve pa sta padli na nenaseljeno območje. Oboroženo krilo Hamasa, Brigade Ezedina al Kasama, so potrdile, da so na Dimono izstrelili tri rakete.

Izraelska vojska je medtem na območju Gaze včeraj izvedla več kot sto letalskih napadov. Izraelska letala so tako v dve dneh operacije Zaščitni rob (Protective Edge) bombardirala skupno že kakih 550 različnih ciljev na območju Gaze, piše AFP.


Kljub temu v Hamasu očitno niso pripravljeni odnehati. Kot je včeraj povedal visok predstavnik gibanja Osama Hamdan, so sicer v stikih z izraelsko stranjo, a ta ni zainteresirana za pogovore o prekinitvi ognja, ampak od njih zahteva predajo, na kar pa niso pripravljeni. Zatrdil je, da bodo na izraelsko eskalacijo ustrezno odgovorili.

Abas je Izrael včeraj obtožil, da s svojo vojaško operacijo na območju Gaze izvaja "genocid". "To je genocid - pobijanje celotnih družin je genocid Izraela nad našim palestinskim narodom," je na kriznem srečanju palestinskega vodstva v Ramali ocenil Abas.

Kot je še nadaljeval, smo priča "vojni proti celotnemu palestinskemu narodu in ne proti določenim frakcijam". Izrael po njegovih besedah "ne brani samega sebe, ampak brani judovske naselbine, svoj glavni projekt".

Napovedal je, da se bodo "proti izraelski agresiji in prelivanju palestinske krvi" borili na več načinov - med drugim s pogovori z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem in z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom.

Egipt je sicer pozval tako Izrael kot Hamas, naj končata spiralo nasilja. A obenem je zavrnil upanje Palestincev, da bi lahko Kairo posredoval v konfliktu. Kot so jasno sporočili z egiptovskega zunanjega ministrstva, "mediacije ni", so pa diplomatska prizadevanja Egipta usmerjena k takojšnji ustavitvi izraelske agresije in končanju obojestranskega nasilja.

Egipt je poleg Jordanije edina arabska država, ki je z Izraelom podpisala mirovno pogodbo. To se je zgodilo leta 1979, Egipt pa je takrat tudi postal prva arabska država, ki je uradno priznala judovsko državo. Oblasti v Kairu so tako že večkrat odigrale ključno vlogo pri posredovanju med Hamasom in Izraelom.