Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ehud Barak: ZDA imajo načrte za »kirurške« napade na Iran

Deli na:
Ehud Barak: ZDA imajo načrte za »kirurške« napade na Iran

Foto: Reuters

Izraelski obrambni minister Ehud Barak je včeraj ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu izjavil, da imajo ZDA načrte za "kirurške" napade na Iran, s katerimi bi ustavili njegove jedrske aktivnosti, in da ne načrtujejo več velikega napada.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Barak, so ZDA pod administracijo predsednika Baracka Obame prešle na "izjemno natančne skalpele". "Včasih sem grajal svoje ameriške prijatelje. Govoril sem jim, da ko govorimo o kirurških operacijah, mi razmišljamo o skalpelih, oni pa o dletu in macoli," je ponazoril izraelski obrambni minister, ki se sicer poslavlja s položaja.

Zagotovil je sicer, da si v Izraelu še vedno bolj želijo diplomatske rešitve in podpirajo prizadevanja šesterice velikih sil - ZDA, Velike Britanije, Rusije, Kitajske, Francije in Nemčije -, da najdejo mirno rešitev spora glede iranskega jedrskega programa. Toda po drugi strani v Izraelu - pa tudi v ZDA - ne izključujejo uporabe vojaške sile proti Iranu, če diplomatska prizadevanja ne bodo obrodila sadov.

Novo srečanje šesterice z Iranom je napovedano za ponedeljek in torek, a srečanje še visi v zraku, ker še ni dogovora o kraju srečanja. Iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi je v sredo predlagal Kairo, medtem ko naj bi šesterica predlagala Carigrad, še navaja dpa.