Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bo Asad upal uporabiti kemično orožje?

Deli na:
Bo Asad upal uporabiti kemično orožje?

Foto: Reuters

Potem ko je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada izrazil pripravljenost uporabiti kemično orožje, če bi bila Sirija napadena iz tujine, se je strah pred tem smrtonosnim orožjem še okrepil ob novici, da je vojska kemično orožje preselila na letališča ob mejah države.

"Znotraj Sirije zelo dobro vemo, kje se nahaja to orožje. Asad je dal nekaj orožja in opreme za uporabo kemičnih sestavin preseliti na letališča ob mejah," je v sporočilu zapisala Svobodna sirska vojska (FSA). Kot je še navedla, so orožje preselili zaradi pritiskov mednarodne skupnosti, ki je večinoma pozvala Asada k odstopu.

"Glede na naše podatke je začel režim svoje zaloge orožja za množično uničevanje preseljevati pred več meseci z namenom, da bi okrepil pritisk na regijo in mednarodno skupnost," navaja FSA. Vendar je po njenih navedbah skoraj nemogoče, da bi režim to orožje uporabil proti sosednjemu Izraelu. Ta je javno že izrazil zaskrbljenost nad usodo velikih zalog sirskega kemičnega orožja.

"Režim, ki že tri desetletja proti Izraelu ni izstrelil niti enega naboja, verjetno proti tej državi tudi ne bo uporabil kemičnega orožja," so prepričani pri FSA.

Sirska vlada je v ponedeljek sporočila, da kemičnega orožja ne bo uporabila proti svojim civilistom, temveč ga je pripravljena uporabiti le v primeru napada iz tujine. Zaradi burnih mednarodnih odzivov je medtem svoje izjave že nekoliko spremenila. Predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihad Makdisi je namreč po poročanju sirske državne televizije v torek zatrdil, da Sirija ne bi nikoli uporabila kemičnega in biološkega orožja.

Iz Izraela so nato sporočili, da je sirsko kemično orožje za zdaj pod nadzorom Asadovega režima. "Sirski režim se sedaj bori za svoj obstoj, vendar je kemično orožje in orožje za množično uničevanje kljub temu pod popolnim nadzorom režima," je dejal predstavnik izraelskega obrambnega ministrstva Amos Gilad, ki poročilom sirskih upornikov o selitvi orožja blizu mej ni pripisal večje teže.

Sirska opozicija je medtem v torek sprva potrdila, nato pa zanikala, da bi v primeru odstopa predsednika Asada sprejela politični prehod, ki bi ga začasno vodil predstavnik sedanjega režima.

"Strinjali bi se z Asadovim odstopom in prenosom njegovih pristojnosti na predstavnika režima, ki bi vodil prehodno obdobje - tako kot se je to zgodilo v Jemnu," je sporočil predstavnik Sirskega nacionalnega sveta (SNC) George Sabra. O tem, kdo bi lahko vodil politični prehod v Siriji, Sabra ni želel podrobneje govoriti. Dejal je, da ima Sirija domoljubne osebnosti, ki bi lahko prevzele to vlogo, tako v režimu kot med častniki sirske vojske.


A je tiskovna predstavnica SNC Basma Kodmani nato zanikala, da bi ta pristal na sodelovanje v vladi narodne enotnosti pod vodstvom predstavnika sedanjega režima. "Nikoli ni bilo vprašanje vlade narodne enotnosti pod vodstvom člana režima. Seveda je bilo vprašanje prehodne vlade, vendar opozicijske, ne takšne, ki bi jo vodil član države," je dejala Kodmanijeva.

Sirski režim je sicer v torek za novega šefa urada za nacionalno varnost imenoval generala Alija Mamluka. Vodja omenjenega urada Hišam Ihtiar je bil ubit minuli teden v bombnem napadu skupaj z obrambnim ministrom Daudom Radžiho, svakom sirskega predsednika Asefom Šavkatom in vodjo kriznega centra za zatrtje protirežimskih uporov Hasanom Turkmanijem.

Ali Mamluk, ki je bil doslej šef državne varnosti, je dobil naziv ministra in bo nadzoroval celoten varnostni aparat, odgovarjal pa bo neposredno predsedniku Asadu, so potrdili viri v sirskem režimu.

General Rustom Gazali, nekdanji direktor vojaške varnosti v Damasku, je bil imenovan za šefa politične varnosti. Na položaju je zamenjal Diba Zajtuna, ki je Mamluka nasledil na položaju šefa državne varnosti.

Atentat na štiri visoke predstavnike režima je pospešil centralizacijo varnostnih služb, ki so bile doslej dodeljene različnim ministrstvom. Vojaška obveščevalna služba in ostale vojaške varnostne službe so bile pod ministrstvom za obrambo, politična policija pod notranjim ministrstvom, državna varnost pa pod predsednikom.

Sirske oblasti pa naj bi aretirale osebo, ki naj bi bila odgovorna za napad, v katerem so bili minuli teden ubiti omenjeni visoki predstavniki sirskega režima. Kot je poročala iranska tiskovna agencija Fars, je osumljenec delal na sedežu varnostne službe v Damasku.

Viri v varnostni službi so minuli teden povedali, da je bil napadalec telesni stražar, zadolžen za varnost oseb iz najožjega Asadovega kroga. Sirska državna televizija je poročala, da je šlo za samomorilskega napadalca.

Iz Sirije so tudi v torek poročali o nasilju. Najsrditejši spopadi so potekali v dveh največjih mesti, Damasku in Alepu, kjer so vladne sile položaje upornikov napadle s helikopterji in bojnimi letali.