Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dve leti po napadu bo steklo sojenje "bostonskemu bombašu"

Deli na:
Dve leti po napadu bo steklo sojenje "bostonskemu bombašu"

Foto: Reuters

Z uvodnimi besedami bo danes v ZDA končno steklo sojenje 21-letnemu Džoharju Carnajevu, obtoženemu za bombni napad na bostonskem maratonu aprila 2013. Sojenje se je sicer z izbiro porote dejansko začelo že pred dvema mesecema. Porota je zdaj, sicer z zamudo, saj je bila izbira težka, končno oblikovana in lahko poprime za delo.

Sodnik George O'Toole, ki bo vodil sojenje, za katerega vlada ogromno zanimanje javnosti, je uvodne besede napovedoval že za konec januarja. A proces izbire 12 porotnikov iz množice več kot 1300 kandidatov se je zavlekel. Za dodatne zamude je poskrbelo ostro zimsko vreme s snežnimi neurji, ki je v minulih tednih držalo v primežu vzhod ZDA.

Obramba je medtem tudi znova poskušala doseči prestavitev sojenja iz Bostona, češ da Carnajev v tem mestu ne bo deležen poštene obravnave, a so bile njene zahteve kot že v preteklosti zavrnjene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za najhujši teroristični napad v ZDA po napadih 11. septembra 2001, v katerem so bili ubiti trije ljudje, 264 je bilo ranjenih, 21-letniku grozi smrtna kazen. Džohar sicer vztraja, da je nedolžen.

Mladi "bostonski bombaš" je napad izvedel skupaj s starejšim bratom Tamerlanom, ki je bil kasneje v begu pred policijo ubit. Na cilju maratona sta brata, ki sta prišla v ZDA iz Dagestana, nastavila dve doma izdelani bombi. Nato sta se odpravila domov in normalno živela, dokler jima niso po nekaj dneh prišli na sled.