pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mateja Klarič: Odprto pismo vodstvu RTV Slovenija

Deli na:
Mateja Klarič: Odprto pismo vodstvu RTV Slovenija

Foto: Primož Lavre

Z velikim veseljem pozdravljam sicer zelo zapoznelo odločitev RTVS, da končno popravi krivice ter preneha z desetletji trajajočo hudo diskriminacijo in izkoriščanjem honorarnih sodelavcev ter njihov status izenači z redno zaposlenimi - torej jih končno korektno zaposli.

Pri tem pa me zelo zbode boleča odločitev in nova krivica do katere s tem prihaja namreč, da RTVS teh krivic ni začela popravljati pri tistih 24 primerih, ki smo bili že prisiljeni vložiti tožbe za ugotovitev obstoja delovnega razmerja. Te tožbe torej še vedno ostajajo odprte in veliko vprašanje je zakaj se RTVS najprej ne pogodi prav s tistimi, ki že tožimo in tako zmanjša stroške tako sodnih postopkov, kot zelo verjetnih tudi visokih odškodnin, ki jih je morala v preteklosti že veliko prevečkrat izplačati tožečim.

Celo Sonja Muratović, pomočnica generalnega direktorja za pravno področje je povedala, da lahko delavci iztožijo delovno razmerje tudi, če so z RTVS sodelovali samo 6 mesecev. Sama sem za RTVS neprekinjeno delala več kot 11 let, torej se tudi po definiciji RTVS uvrščam na spisek prioritetnih primerov, ki imajo pri zaposlitvi prednost. Namesto povabila na razgovor in poravnavo ter ureditev problematike mimo sodne poti, pa danes RTVS zaposluje druge hkrati pa mirno pušča 24 primerov, ki smo prav zaradi odprtih tožb najbolj urgenti, na sodišču. Ali ni to res huda anomalija in ponovno nova krivica nam, ki tako po več kot desetletju dela še vedno ostajamo na kalvariji dolgotrajnih in dragih sodnih postopokov medtem ko gledamo, kako RTVS zdaj končno zaposluje – a še vedno ne nas. Kdaj namerava RTVS popraviti te krivice in zmanjšati stroške sodnih postopkov, ki gredo zdaj namesto v RTV program na sodišča in k odvetnikom?

Mateja Klarič

Glasbena urednica in novinarka na Valu 202, že dve letu v sodnem postopku za ugotovitev delovnega razmerja z RTVS