Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Začenja se sojenje za bombni napad na bostonskem maratonu

Deli na:
Začenja se sojenje za bombni napad na bostonskem maratonu

Foto: Reuters

V ZDA se bo danes z izbiro porote začelo sojenje 21-letnemu Džoharju Carnajevu, obtoženemu za bombni napad na bostonskem maratonu aprila 2013. Trajalo naj bi več mesecev. V ZDA vlada za sojenje veliko zanimanje. Predhodne obravnave so spremljali protesti tako zagovornikov napadalca kot tistih, ki zanj terjajo najstrožjo kazen.

Carnajevu za najhujši teroristični napad v ZDA po napadih 11. septembra 2001, v katerem so bili ubiti trije ljudje, 264 pa je bilo ranjenih, grozi smrtna kazen. V Massachusetsu te kazni sicer nimajo, a Džoharju bodo sodili na zveznem sodišču.

Sojenje bi se moralo sprva začeti 3. novembra lani, a so ga preložili. Obramba je skušala nato doseči ponovno preložitev in tudi prestavitev sojenja iz Bostona, a je sodnik pred dnevi obe zahtevi zavrnil.

Mladi Carnajev je obtožen, da je napad izvedel skupaj z bratom Tamerlanom. Na cilju maratona sta nastavila dve doma izdelani bombi. Brata sta se nato odpravila domov in normalno živela, dokler ni FBI nekaj dni kasneje objavil njunih fotografij.

Začel se je divji beg, v katerem sta ubila policista, na koncu pa so ju policisti obkolili in začel se je strelski obračun. Tamerlan je bil ubit, Džohar pa ranjen, a je preživel.

Tožilstvo trdi, da sta brata čečenskega porekla in muslimanske vere bombi izdelala s pomočjo navodil teroristične mreže Al Kaida, objavljenimi v reviji Inspire v angleškem jeziku.

Džohar vztraja, da je nedolžen. Njegovi odvetniki naj bi skušali poroto med drugim prepričati, da je bil kolovodja starejši brat, policiji znan kot islamski skrajnež. V ekipi ima sicer pet odvetnikov, med njimi Judy Clarke, ki je znana po odmevnem reševanju svojih klientov "pred vislicami".

Carnajeva sta skupaj z družino iz Dagestana v ZDA prišla leta 2002, leta 2012 pa sta dobila ameriško državljanstvo.