nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Draghi naj bi zaradi kritik Nemčije branil neodvisnost ECB

Deli na:
Draghi naj bi zaradi kritik Nemčije branil neodvisnost ECB

Foto: Getty Images

Svet Evropske centralne banke (ECB) na današnjem zasedanju v Frankfurtu po pričakovanjih ne bo sprejel novih ukrepov za dvig inflacije in gospodarske rasti v območju evra, bo pa predsednik Mario Draghi v luči kritik Nemčije najverjetneje odločno izpostavil neodvisnost osrednje denarne ustanove v območju evra.

ECB je zaradi vztrajno nizke inflacije in šibke gospodarske rasti v zadnjih mesecih dodatno razrahljala denarno politiko, nazadnje marca, ko je med drugim znižala ključno obrestno mero na 0 odstotkov, mesečni obseg odkupovanja obveznic se je odločila povečati na 80 milijard evrov, obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti bank pa je potisnila še globlje v negativno območje.

Draghi se je zato znašel v nemilosti Nemčije. Tamkajšnji finančni minister Wolfgang Schäuble je pred kratkim celo dejal, da politika ECB prispeva k političnim nemirom v Nemčiji in krepitvi populistične Alternative za Nemčijo (AfD), ki nasprotuje evru in priseljencem. "Mariu Draghiju sem povedal: bodi zelo ponosen - 50 odstotkov rezultata stranke, ki je v Nemčiji videti nova in uspešna, lahko pripišeš tej denarni politiki," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Schäuble.

Analitiki zato ocenjujejo, da bo Draghi, ki si po pisanju AFP nikoli ne dovoli, da bi ga kdo spravil pod pritisk, današnjo novinarsko konferenco izkoristil predvsem za to, da poudari neodvisnost ECB. Nemški časnik Handelsblatt je poročal tudi, da bi lahko Draghi v prihodnje nagovoril nemško javnost in parlament. V bundestagu je nazadnje govoril leta 2012.