volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

»Dopisniki iz Bele hiše so kot pohlevni kužki«

Deli na:
»Dopisniki iz Bele hiše so kot pohlevni kužki«

Foto: Reuters

Pred dnevi umrla legendarna ameriška novinarka Helen Thomas je "iz groba" kritizirala svoje nekdanje kolege dopisnike iz Bele hiše, ki jih je označila za pohlevne kužke brez hrbtenice. Te izjave vsebuje njen intervju za Brookingsov inštitut, ki ga je posnela pred smrtjo.

Dopisniki iz Bele hiše so Thomasovo, ki je pokrivala kar deset ameriških predsednikov, izločili, ko si je v času prvega mandata predsednika ZDA Baracka Obame drznila kritizirati Izrael. Takrat je morala oditi iz Bele hiše. Umrla je v soboto stara 92 let, sedaj pa nekdanjim kolegom lahko vrne uslugo brez strahu pred novimi kritikami, saj se mrtvih ne spodobi napadati.

Odločna liberalka in zagovornica pravic Palestincev je v pogovoru za projekt Stephena Hessa iz Brookingsovega inštituta o življenju in delu 450 novinarjev iz Washingtona povedala, da so trditve o liberalnem tisku navadne fantazije. "Liberalnega tiska ni več. Poglejte časopise. Poglejte kolumniste. Večina je zelo, zelo konservativnih. Vsak časopis se je prestrašil in v času predsednika Ronalda Reagana začel najemati konservativne kolumniste," je zatrdila Thomasova.

Časopisi so se za to odločili, ker so želeli dokazati, da obtožbe o liberalnih medijih niso resnične. "Zakaj pa ne bi bili liberalni? Kaj je liberalno? Liberalci skrbijo za revne, za bolne in lačne. Liberalca skrbi, da vlada stori za ljudi, česar ne zmorejo sami. To je povedal že Abraham Lincoln. Liberalca skrbi za ljudi in za dejstva. Liberalci želijo povedati resnico, pa naj se zgodi, kar se zgodi. Včasih je to dobro zanje, včasih pa ne," je dejala.



Intervju je bil posnet že daljnega leta 2005, sredi drugega mandata predsednika Georgea Busha mlajšega, ki ga je Thomasova ostro kritizirala zaradi odločitve za vojno proti Iraku. Takrat se je že poslovila od tiskovne agencije UPI in začela delati kot kolumnistka za izdajateljsko podjetje Hearst. Takrat si je lahko privoščila, da pove kar misli.

Najbolj ostra je bila do novinarjev zaradi navijaškega odnosa do vojn v Afganistanu in Iraku. "Zakaj niso na primer pokrivali vračanja trupel ameriških vojakov v zračnem oporišču Dover? Morali bi biti tam. Ni nobenega poglobljenega poročanja o tej vojni," je dejala Thomasova. Busheva administracija je prepovedala snemanje krst vojakov, ker bi to preveč spominjalo na vojno v Vietnamu.

"Krivi so novinarji. Treba je imeti hrbtenico. Ne moreš biti pohleven kužek. Vloga novinarja ni popularna. Če želiš, da te imajo radi, pusti novinarstvo," je dejala za Hessovo knjigo o novinarjih iz Washingtona od leta 1978 do leta 2012, ki bo kmalu na prodaj pod naslovom: "Kaj se je zgodilo washingtonskim poročevalcem, 1978-2012".