lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

Diplomatski spor med Zagrebom in Beogradom zaradi preprečitve prihoda srbskih vojakov na slovesnost v Jasenovcu

Deli na:
Diplomatski spor med Zagrebom in Beogradom zaradi preprečitve prihoda srbskih vojakov na slovesnost v Jasenovcu

Foto: Profimedia

Srbsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je Hrvaška zavrnila sprejem diplomatske note, ki jo je srbska veleposlanica v Zagrebu Mira Nikolić želela izročiti potem, ko so hrvaške oblasti v soboto preprečile prihod srbskih vojakov na žalno slovesnost na Hrvaškem.

S tem se je srbsko zunanje ministrstvo danes odzvalo na ponedeljkovo sporočilo hrvaškega zunanjega ministrstva, da naj bi srbska veleposlanica v Zagrebu zavrnila sprejem diplomatske note.

V Beogradu trdijo, da je hrvaška policija v soboto na mejnem prehodi Bajakovo ob meji s Srbijo ustavila kombi, v katerem je bila skupina srbskih vojakov, ki so bili namenjeni na žalno slovesnost v samostan srbske pravoslavne cerkve v Jasenovcu. Vojakom so prepovedali vstop na Hrvaško s pojasnilom, da obiska niso uradno napovedali v skladu z mednarodnimi predpisi. V kombiju so našli tudi uniforme srbske vojske.

Hrvaško zunanje ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da so na pogovore povabili Nikolićevo, da bi izrazili protest zaradi poskusa nenapovedanega vstopa pripadnikov srbske vojske na Hrvaško. Uradni Zagreb ocenjuje, da je šlo za novo provokacijo Srbije. Ob tem Nikolićeva ni želela sprejeti hrvaške diplomatske note.

S sedeža srbske diplomacije so danes sporočili, da je srbsko zunanje ministrstvo zahtevalo srečanje srbske veleposlanice s hrvaško diplomacijo v Zagrebu z namenom, da veleposlanica izroči srbsko protestno noto.


"Predstavniki hrvaškega ministrstva niso želeli sprejeti srbske note in so izrazili namero, da bi izročili svojo, ki jo srbska veleposlanica ni želela sprejeti", piše v današnjem sporočilu za javnost, ki je objavljeno na spletni strani srbskega zunanjega ministrstva.

V Beogradu menijo, da sobotna prepoved vstopa srbskim vojakom na Hrvaško s pojasnilom hrvaške policije, da gosti iz Srbije niso imeli ustrezne dokumentacije, "milo rečeno, ni bila utemeljena". Dodali so, da so pristojnim hrvaškim organom prijavili obisk delegacije srbskega obrambnega ministrstva in srbske vojske.

V Beogradu so prepričani, da je hrvaška odločitev v nasprotju s temeljnimi načeli sodobne Evrope, ki predvidevajo prost pretok ljudi, pravico do ohranitve verske in nacionalne dediščine kot tudi izražanje časti nedolžnim žrtvam nekega naroda.

Zavrnili so navedbe hrvaške diplomacije o neprimernih postopkih in odzivih srbskega političnega vrha. Izpostavili so, da si "prizadevajo za krepitev stabilnosti v regiji in dobrososedske odnose, ki jih je možno doseči v konkretnih pogovorih in ne v medijih".

V hrvaških medijih so po sobotnem dogodku predvajali ostre odzive srbskega državnega vrha, ki je Hrvaško znova primerjal z ustaško NDH iz časov druge svetovne vojne. Ob tem je vodilno vlogo imel srbski obrambni minister Aleksandar Vulin, ki so ga na Hrvaškem že lani zaradi podobnih izjav označili za nezaželeno osebo na Hrvaškem.

Loading...