blagne helena 1_1_210 Odkrito.si

Bivši s tožbo nad Heleno Blagne, sodišče odločilo

strele, združeno kraljestvo, strela, nevihta Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Otoku udarila »mati vseh ...

Jure Kopušar – obrez!!! Svet24.si

Jure se boji blokade

Tovarna sladkorja Ormož Svet24.si

Razburil jo je slovenski sladkor iz Hrvaške

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

Giorgos Parasiris; Savina Atai Njena.si

Družina Savine Atai se bo povečala za enega člana

ivona pavlovic Njena.si

Barovka Ivona na Tajskem takole dvigovala ...

Svet

Vučića v Zagrebu "pozdravil" protest vojnih vdov in invalidov; Grabar-Kitarovićevo zmerjajo z izdajalko

Deli na:
Vučića v Zagrebu "pozdravil" protest vojnih vdov in invalidov; Grabar-Kitarovićevo zmerjajo z izdajalko

Foto: STA - Protestniki v Zagrebu.

Združenja vdov padlih hrvaških vojakov in vojnih invalidov so danes zaradi obiska srbskega predsednika Aleksandra Vučića na Hrvaškem organizirala protest na Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu.

Protest bi moral biti na trgu med poslopjema vlade in sabora, a je hrvaška policija iz varnostnih razlogov začasno omejila dostop tja.

Na osrednjem zagrebškem trgu se je zbralo nekaj sto protestnikov, ki nasprotujejo današnjemu uradnemu obisku Vučića na Hrvaškem zaradi njegovih velikosrbskih izjav med vojno na Hrvaškem, ki so jih tudi predvajali na shodu.

Kot so povedali, jih ne zanima morebitno Vučićevo opravičilo zaradi vloge v vojni na Hrvaškem, temveč zahteve hrvaških predstavnikov do Srbije, predvsem odškodnina zaradi razdejanja, ki so ga povzročili Srbi med vojno na Hrvaškem, ter, kot so zapisali, odgovornost za genocid na Hrvaškem.

Na shodu je videti gesla v spomin na tragedijo mesta Vukovar iz leta 1991, a tudi proti hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović, ker da jih je "izdala" z vabilom Vučiću na dvodnevni obisk. Videti je zastave hrvaške obrambne zveze (HOS), na katerih je zloglasni ustaški pozdrav Za dom spremni. Ustaški pozdrav so na shodu vzklikali nekateri izmed govorcev in zbranih.

Med protestniki je bilo nekaj saborskih poslancev iz vladajoče stranke HDZ in opozicijske stranke Most neodvisnih list.

Ne glede na obvestilo policije o prepovedi shoda pred poslopjema vlade in sabora na Trgu svetega Marka so protestniki z odra napovedali, da se bodo napotili v tej smeri, dokler jih policija ne bo ustavila. Ob Trgu svetega Marka je opaziti številne policijske enote.

Medtem je Grabar-Kitarovićeva v svojem uradu že sprejela Vučića, ki bo imel po pogovorih s hrvaško predsednico še srečanji s predsednikoma hrvaške vlade in parlamenta Andrejem Plenkovićem in Gordanom Jandrokovićem.